Over koetjes en kalfjes

Een familieverhaal (5)

7 reacties

Oom A. heeft jarenlang in de Raad van Toezicht gezeten van de plaatselijke Boerenleenbank. Bij zijn afscheid in 1959 heeft hij destijds een schilderij van de oude boerderij laten maken en dat schilderij heeft jarenlang in de bestuurskamer van de bank gehangen.
schilderij hangt in bestuurskamerDe Boerenleenbank werd Rabobank, diverse plaatselijke Rabobanken fuseerden, er kwam een nieuw bankgebouw en wij woonden inmiddels in Drenthe. Op een dag zei meneer de boer tegen zijn vader: “Zou het schilderij er nog zijn? Het zou wel mooi zijn als wij dat in bezit zouden kunnen krijgen.” Schoonvader informeerde bij de bank. Een personeelslid wist dat het schilderij nog wel bestond, maar het lag in depot bij een van de filialen en we konden het niet krijgen. Schoonvader overleed. En bijna twee jaar later stond het personeelslid van de bank bij schoonmoeder voor de deur met… het schilderij!EkkelenkampHet hangt bij ons in de woonkamer. Het heeft voor ons uitsluitend emotionele waarde. Het bijzondere is dat het schilderwerk nu precies vijftig jaar oud is! Ik vind het een mooi kleurig schilderij: de perenboom bloeit, de lindeboom heeft frisgroen blad en wat ik bijzonder vind: ook op dit schilderij staan de narcissen in bloei.
detail schilderijEn dat kleine jochie… is meneer de boer!
detail schilderij2Daarom zijn de narcissen uit onze tuin voor altijd verbonden met oom A. (Wordt vervolgd).narcis in de zonnarcis in de zon3 narcis in de zon2Update: het complete familieverhaal: Rimpelrokjes; een familieverhaal deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, slot, schilder gezocht.

7 thoughts on “Een familieverhaal (5)

 1. Wat goed dat het personeelslid het schilderij naar je schoonmoeder heeft gebracht. En wat fijn dat het nu in de familie kan blijven. Lijkt me voor jouw boer leuk om een schilderij te hebben waar hijzelf op staat!

  Like

 2. Wat grappig, dat alles zo toch terecht is gekomen. Ja, narcissen zijn zeker met de famielje verbonden.

  Like

 3. Prachtig!
  Het voordeel van de goeie ouwe kleinschaligheid is dat mensen elkaar nog kenden, en dat maakte het nog wel eens mogelijk om iets te regelen.
  Mooi, dat het schilderij weer terug is waar het hoort!
  Met dit verhaal erachter kan ik me voorstellen, dat jullie eraan gehecht zijn.

  Like

 4. Dit soort verhalen, daar houd ik van. Oom A. zou zich wel afgevraagd hebben waarom de Narcissen nu rimpelrokjes worden genoemd. Hij zou waarschijnlijk nog in plooirokken denken.

  Like

 5. @Heidehipper: ik wilde de narcissen ook plooirokjes noemen – past beter in de tijd van oom A. – maar rimpelrokjes allitereert ;~).

  Like

 6. Mooi om dit schilderij in bezit te hebben. het heeft zo emotionele waarde voor jullie. Daar kan geen geld tegen op.

  Like

 7. Mooi schilderij. Wie heeft het geschilderd?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s