Over koetjes en kalfjes

Schilder gezocht

22 reacties

Op de vraag van Gelkinghe/Groninganus wie de schilder is van dit schilderij,
Ekkelenkampmoet ik het antwoord schuldig blijven: ik heb geen idee. Ik heb natuurlijk hiernaar gezocht, want het zou mijn verhaal compleet maken. Ik heb gezocht in de database van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKDartists), maar ik heb geen schilder kunnen vinden die bij dit schilderij zou kunnen horen. Wie het wel weet, mag het zeggen: graag zelfs. Op onderstaande foto staat de signatuur. (Klik op beide foto’s voor een groter formaat). (Update: de maker van dit schilderij is Sam le Poole).signatuurUpdate: het complete familieverhaal: Rimpelrokjes; een familieverhaal deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, slot, schilder gevonden.

Advertentie

22 thoughts on “Schilder gezocht

 1. Ik kan iets ontcijferen van Pool Jr.? Het zou mooi zijn, als je iemand zou kunnen vinden, die toevallig een ‘Scheen’ in de kast heeft staan. Dan zou de naam wellicht opgezocht kunnen worden. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Scheen

  Like

 2. Oh ja, je zou natuurlijk ook nog een mailtje met foto van het schilderij aan het programma Tussen Kunst & Kitsch kunnen sturen. Daar zitten een paar schilderijen experts.
  Hier is de website:
  http://www.avro.nl/tv/programmas_a-z/tussen_kunst_en_kitsch/alle_experts/

  Like

 3. @Wieneke: je laatste tip is een goed idee! Ik heb zelf ooit een mail naar een bibliotheek gestuurd die de “Scheen” in de kast ter inzage had staan: nooit iets van gehoord. Het kan Pool jr zijn, maar het kan ook ’60 (1960) zijn: ik veronderstel dat het schilderij in 1959 is gemaakt, maar het kan ook 1960 zijn geweest. En meestal staat op een schilderij naast de naam van de maker ook het jaartal. In ieder geval: bedankt voor het meedenken!

  Like

 4. Naar het programma “Tussen kunst en kitsch” mag ik altijd graag naar kijken. Er komen soms zulke verrassende dingen uit.
  Ik heb er geen verstand van en kan je dus niet helpen aan de schilder van dit schilderij. Het schilderij maar meenemen naar het programma lijkt me.

  Like

 5. Oei ik heb echt geen idee, ben er totaal niet in thuis.
  Hopelijk helpt de tip van Wieneke je verder. 🙂

  Like

 6. Ik heb wel een Arie (Arend) Pool gekend, vroeger woonachtig in Zwolle, intussen ovl. die ook verdienstelijk schilderde. ‘k Zal nog eens bij iemand, die werk van hem heeft hangen, gaan kijken of de signatuur dezelfde is. Dat kan nog wel even duren. Zodra ik meer weet hoor je het wel.

  Like

 7. @Heidehipper: dat klinkt aardig in de richting! Ik heb er geen haast mee, ik hoor t.z.t. je reactie wel.

  Like

 8. Helaas kan ik je niet aan een naam helpen. Ik hoop dat je hem vindt.

  Like

 9. Ik denk dat de naam Le Poole is. Inderdaad even in de Scheen kijken, zoals Wieneke zegt. Misschien hebben ze hem in Emmen in de bibliotheek? En anders zeker in het Drents Museum in Assen. Mocht het nou niet lukken dan wil ik wel even kijken, hier in de UB.

  Like

 10. Ziet er mooi uit dat schilderij, hoe heb je het zo recht op de foto gezet?????
  Bij het vinden van de maker kan ik je niet helpen, maar er zijn al aardig wat tips gegeven zo te zien.

  Like

 11. @Sandra: mijn handen jeuken bij scheefhangende schilderijen (een heel irritante tic haha), daarom moet het schilderij op m’n weblog zxc3xa9ker recht hangen ;~)!

  Like

 12. Ik kan je geen advies geven ,Bener niet zo thuis in in namen van schilders endergelijke. Wel vind ik hem moooi

  Like

 13. Er is een kunstenaar met de naam Sam Le Poole geweest, hij woonde in Epse. Hij deed veel boerenerven.

  Like

 14. http://www.idagerhardt.nl/Gerhardtwaterkant.htm
  Lees het stukje eens onder de kop: Gedichten als schilderijen.

  Like

 15. Zou jij met je kennersoog eens willen kijken naar mijn stiertje? Is dit nu een speciaal soort? Ras? Zoooo imposant!

  Like

 16. @allen: allemaal bedankt voor het meedenken. Als ik meer weet, laat ik het weten.

  Like

 17. Dag,

  Het is Sam le Poole, een hele tijd gewoond in Epse. Er is meer werk van hem met dezelfde signatuur. De eerste keer dat ik iets zag van hem, was een winters tafereel in het buitengebied van Epse, hing bij iemand aan de muur die in het Epserbos woonde. Je moet eens contact zoeken met Henk van Balen uit Deventer, Zwolseweg. Hij heeft een boekje over Deventer schilders geschreven en weet vast meer over de man. Ik heb alleen maar zaken van horen zeggen en tijden terug iets over de man gelezen.
  Je kunt ook contact opnemen met De Deventer
  Athenaeumbibliotheek en Archief.

  Bezoekje aan RKD loont ook; daar hebben ze over de meest onbeduidende schilders nog mapjes met afbeeldingen van schilderijen, etc.Dat staat allemaal niet online!

  Groet,

  Karel

  Like

 18. Dit is een schilderij van Sam Le Poole, jarenlang woonachtig in Epse bij Deventer en in de jaren ’80 overleden. Voor meer gegevens kan contact opgenomen worden met de stichting Sam Le Poole, Treekerweg 18 in Leusden of met zijn dochter … (rest van de tekst is door Hendrika verwijderd, ivm privacy).

  Like

 19. De signature komt overeen met de signature, die wij op een schilderij hebben. Dit is een gezicht op de Amstel in A’dam, denken wij. Ooit eens aan mijn schoomvader aangeboden in ruil voor een maatpak. Mijn schoonvader was kleermaker.

  Like

 20. Mijn moeder heeft bij haar trouwen in 1950 een schilderij gekregen van een schilder le Poole, waar zij tot die tijd bij had gewerkt. Het is een schilderij van een akker met korenschoven. Ik ben erg benieuwd of dit dezelfde persoon is. Denk je dat het mogelijk is dat ik het mailadres van de dochter van Sam krijg om na te gaan of dit dezelfde persoon is? (je mag haar ook mijn adres sturen) Mijn moeder weet sommige details niet meer precies van het gezin le Poole. Deze schilder le Poole had destijds een zoon en een dochter, die nog klein waren. Alvast bedankt!

  Like

 21. Dag, bij toeval stuitte ik op uw stukje en de reacties. Omdat ik met de dochter van schilder op school, zat kwam ik regelmatig bij hen thuis. Ik zou heel grasg willen weten hoe het hen is vergaan. Kan geen info vinden mbt de stichting. Kunt u mij verder helpen? Alvast veel dank, Lorijn Meijboom

  Like

  • De stichting bestaat niet meer, dat weet ik wel. Ik heb verder geen adresgegevens meer – wel gehad ooit van een dochter -, heb ooit mailcontact gehad met een in het buitenland wonende zoon. Ik kan u helaas niet verder helpen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s