Over koetjes en kalfjes

Hoop doet leven; kerkuilen

5 reacties

We hebben jarenlang een kerkuilenpaar op ons melkveebedrijf gehad. Ze broedden bij ons in de schuur en verbleven (roestten) overdag in de schuur van de overburen, tot een aantal jaar geleden een van het paar dood was. De achterblijver heeft in de baltsperiode – dat begint heel vroeg in het jaar – maandenlang ’s avonds vol overgave geroepen, dat was aandoenlijk om te horen, zo sneu. Het is de overblijvende kerkuil niet gelukt om een nieuwe partner te lokken. Sindsdien zijn bij ons geen broedgevallen meer. Heel af en toe horen we het geluid van een kerkuil – ze zitten hier vast nog ergens in de buurt, maar waar?? – en vorige week zag meneer de boer een uil over het erf vliegen. Toen we hadden ontdekt dat hier een paartje zat te broeden, hebben we de kerkuilenwerkgroep ingeseind. Heel trouw komt er ieder jaar iemand van de werkgroep langs om te informeren hoeveel jongen er zijn. We kregen een nestkast, maar die hebben we nooit gebruikt, omdat het paartje een nestplek in de nok van een schuur had gevonden. Dat wilden we niet verstoren. De functie van deze schuur is inmiddels gewijzigd en niet meer geschikt voor een kerkuilenpaar. Daarom hebben we een paar jaar geleden de nestkast in de schuur aan de overkant gehangen.Vorige week zag ik dat er bij de kast activiteit valt te bespeuren. Er liggen uitwerpselen en verse uilenballen vlak onder de nestkast.Hoop (=uitwerpselen van de kerkuil) doet leven! We zijn heel benieuwd of er inderdaad weer een kerkuilenpaar in de nestkast gaat broeden.

Advertentie

5 thoughts on “Hoop doet leven; kerkuilen

 1. Mooi geschreven weer Hendrika , ik ben blij dat ik weer van je hoor . Ik miste je al .

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk dat je weer blogt! Ik zie af en toe wel wat van je op twitter maar dat is toch niet ‘mijn’ medium.

  Het is te hopen dat deze activiteit in/bij de nestkast duidt op nieuw leven in de toekomst. Dan kun je wellicht weer van die mooie uilskuikens fotograferen. Hoewel ze hier in de buurt ook wel schijnen voor te komen heb ik er nog nooit eentje in het wild gezien. Mooie vogels zijn het.

  groetjes van Ank

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb ook een voorkeur voor bloggen. Afgelopen jaar was ik actiever op twitter – werkt sneller. Bloggen moet ik echt voor gaan zitten (pc, doe ik zorgvuldig), twitter doe ik tussen de bedrijven door (roeptoeteren op de smartphone) 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Zou mooi zijn om een nieuw koppel op het erf te hebben dat hun kroost daar groot brengt.

  Like

 4. Ook al zijn het zelf geen fotomodellen, het zijn wel hele mooie foto’s van de kerkuil. 🙂
  Hopen dat ze daar gaan broeden.
  Interessant verhaal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s