Over koetjes en kalfjes

Hoe warm het was, en hoe droog

11 reacties

Nee, het was niet “Hoe warm het was, en hoe ver” (wie las de Camera Obscura van Nicolaas Beets ook voor de lijst?), 2018 was het jaar van ‘hoe warm het was, en hoe droog!‘ In mijn beleving begon de droogte al vroeg in het jaar met de wekenlang durende snijdende koude wind uit het noorden – maar ja, hoe betrouwbaar is mijn geheugen? Brrr, wat was het koud! Half mei plaatsten we nieuwe ventilatoren in de oude koeienstal met hoogproductieve koeien.

De ventilatoren uit de oude stal gingen naar de nieuwe stal met laagproductieve koeien. Dat was precies op tijd, want toen begon de lange warme zomer en zorgden de ventilatoren voor een verfrissende bries in de stallen.

Al vroeg in de zomer stond de grasgroei stil. We hebben ook grasland met rode klaver. Het bleek dit jaar duidelijk dat rode klaver goed tegen droge omstandigheden kan – rode klaver wortelt met een diepe penwortel. Bloeiende klaver trekt veel insecten aan. We konden minder vaak gras oogsten dan andere jaren en ook de opbrengst was lager. We hadden gelukkig voorraad van de grasoogst uit 2017.

Landbouwers die een beregeningsinstallatie hebben, hebben in 2018 volop de gewassen beregend, als er tenminste geen beregenings- of onttrekkingsverbod gold, want dat is ook het geval geweest. Wij hebben geen beregeningsinstallatie, maar hebben wel een aantal keren de randen van de maïspercelen laten beregenen door de loonwerker. Het loonwerkbedrijf had een mesttank omgebouwd tot sproeiinstallatie.

Ook graan was dit jaar heel vroeg rijp. We kopen altijd gerstestro vanaf het land. We hadden niet eerder zo vroeg en zulk droog stro op het erf.

In september hebben we 7,5 ha grasland vernieuwd en ingezaaid met gras en rode klaver. Aan het stuiven is te zien dat het kurkdroog was.

De maïs was dit jaar ruim een maand eerder rijp dan andere jaren. De kwaliteit en opbrengst viel ons 100% mee!

De eerste nachtvorst was ook vroeg dit jaar: 29 september.

Daarna hebben we wel regen gehad en kleurde de verdorde grasmat langzaam weer groen. Er stond niet genoeg gras om in te kuilen, daarom hebben we als proef een aantal weken vers gras op stal gevoerd. Om te kijken hoe dat bevalt: hoeveel werk is het, wat is geschikte apparatuur, lusten koeien vers gras.

Het verse gras ging erin als koek!

Op dit moment is het nog steeds – te – droog. 1976 was ook een extreem droog jaar en ik hoorde dat het toen drie jaar duurde voor het grondwaterpeil weer normaal was. Afwachten maar komend jaar/komende jaren… .

Advertentie

11 thoughts on “Hoe warm het was, en hoe droog

 1. Fijn weer een blog van je te lezen. Groeten, ook aan de boer.
  Harm

  Like

 2. Dankjewel voor al joiuw blogs en foto’s van afgelopen jaar ! Ik wens jou en iedereen die jou lief is het allerbeste voor 2019 .

  Hartelijke groeten Heleen van der Vegt

  Like

 3. Wat mooi om zo een seizoen in vogelvlucht te beschrijven. Dank je wel. Herkenbaar ook overigens wat betreft wisselende, extreme weersomstandigheden. Ook hier nog veel te droog met vernield grasland. Net als jullie zullen we zien wat het komende jaar gaat brengen aan herstel en nieuwe opbrengsten. Niks zo veranderlijk als het weer..

  Like

 4. Hopelijk blijft die droogte uit in het nieuwe jaar, maar regent het voornamelijk ’s nachts!

  Veel succes met de diversifiëring. Op die rode klaver zitten ook bijen?

  Like

  • Ik ben niet zo thuis in bijen, hommels en zweefvliegen, maar die komen ook op bloeiend klaver af. We kennen geen imker, anders is het wellicht mogelijk om klaverhoning te maken. We hebben het er wel eens over gehad, zeker nu we naast deze genoemde percelen nog meer grasland met rode klaver hebben ingezaaid.

   Like

 5. Hier net zo, geen groei geen gras, hooi voeren in augustus en kaal land nu. De regen is nu met een inhaalslag bezig. Laten we hopen dat 2019 een normaler jaar wordt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Een duidelijk en mooi overzicht heb je gemaakt. Slim om voor je overzicht de onderwerpen van Twitter te gebruiken.
  Ook leuk dat je weer eens in blogland was.
  Ik ben heel benieuwd wat het weer en de natuur ons in 2019 brengt.

  Like

 7. Als je de droge sloten zag was het haast niet voor te stellen dat het ooit weer goed zal komen. Nooit eerder zoveel droge stootbodems gezien. Hopelijk gaat dat niet het nieuwe normaal worden. Ik wens je een sappig groen 2019 🙂

  Like

 8. Leuk dat jij je ook weer eens even laat zien in weblogland.
  2018 was weerkundig gezien en bijzonder jaar. Ik ben nog bezig met mijn gebruikelijk overzicht, maar ik kan al wel zeggen dat het ook in Fryslân erg warm en droog was. In ons tuintje viel maar 560 mm neerslag, tegen normaal ca. 770 mm. Met een gemiddelde temperatuur van 11,2 graden was het in ons tuintje niet eerder zo warm.
  De gevolgen voor het boerenbedrijf hebben we van dichtbij kunnen zien in de vakantie: daar liepen de koeien ’s nachts buiten en lagen ze ‘overdag binnen. Hopelijk verloopt 2019 wat minder extreem.

  Like

 9. Ik heb intussen geprobeerd om het jaar enigszins overzichtelijk weer te geven op mijn weblog: https://afanja.com/2019/01/07/weerbeeld-2018-warm-en-droog/
  Het zal niet helemaal overeenkomen met de situatie daar bij jullie in zuidoost Drenthe, maar op hoofdlijnen zal het allemaal niet zo gek veel schelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s