Over koetjes en kalfjes

Dikke buik – de ontknoping

5 reacties

De koe met de dikke buik, Kompas Olga 894, heeft gisteravond eindelijk gekalfd.Verrassing… . We verwachtten een tweeling, het werd een flink stiertje. De vader is een vleesstier – Belgisch witblauw.Gelukkig verliep het afkalven voorspoedig. Na zo’n zware dracht krijgt de moederkoe een aantal dagen extra verzorging. Ze blijft voorlopig op de kraamafdeling, ze moet eerst maar eens goed bijkomen.

Een vraag van Jetske was: “Is het niet belangrijk omdat van tevoren te bevestigen met een bijvoorbeeld een echo? Of denk ik nu teveel als zorg voor mensen?” We laten alle koeien en pinken scannen (echo) door de dierenarts (en soms door een inseminator die ervoor is opgeleid) op drachtigheid. Dat kan vanaf 30 dagen na inseminatie – een koe heeft een cyclus van 21 dagen. Ik weet niet of ze altijd letten op of kunnen zien dat het een meerling is. Ik hoorde net van meneer de boer dat er een tweeling onderweg is, dit is door de dierenarts gemeld bij het scannen.

Advertentie

5 thoughts on “Dikke buik – de ontknoping

 1. He he ik ben gerust gesteld nu kan ik rustig slapen (het is nl nu 22.02 h vandaar ) , Kompas Olga 894 geweldig gedaan meisje , doe maar lekker rustig aan de komende tijd . Is het trouwens een vaarsje of een stiertje Hendrika ??

  Geliked door 1 persoon

 2. Bij die blanc-bleu-belges hier komen de kalveren voorzover ik weet altijd op de wereld via keizersnede, die kalveren zijn veel te dik om langs de natuurlijke weg geboren te worden.

  Like

  • Blanc-bleu-belges, mooi zo in het Frans. Van ki-stieren is bekend of ze lichte of zware kalveren geven. We letten daar altijd op bij insemineren, en extra bij vleesstieren. We gebruiken vleesstieren die lichte kalveren geven. We hebben weinig keizersnedes – ik zal het gelijk afkloppen, we hebben het liever ook niet. Vorig jaar 1 x.

   Like

 3. Dank voor je antwoord.
  Dan is het dus een beste jongen als de moeder er zo dik van was. Gelukkig dat het afkalven goed is gegaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s