Over koetjes en kalfjes

Limousins

13 reacties

Op een zonnige dag waren we op bezoek op een boerderij waar ze Limousins houden. Een kijkje bij de koeien mocht natuurlijk niet ontbreken. Limousin is een van oorsprong Frans vleesras, ze worden enkel en alleen om hun vlees gehouden. Limousins zijn egaal rood-bruin van kleur en ze hebben een witte kring rond de ogen en snuit. Ze hebben veel meer spieren dan melkkoeien. Spierweefsel=vlees.Limousin - koe (2)Limousin - koe (1)Op dit bedrijf staan de koeien in de winterperiode in een openfrontstal – de voorkant van de stal is open. Als de dieren tussen de twee en vier jaar oud zijn, zijn ze slachtrijp – dan is hun vlees in de beste/lekkerste conditie om te slachten.LimousinsDeze koeien worden niet gemolken (het zijn zoogkoeien), de kalveren blijven bij de moeder tot ze een maand of 8 oud zijn. Zo’n kudde Limousins is dan ook niet zo handzaam zoals bijvoorbeeld onze melkkoeien, ze kennen nog echt kuddegedrag. En nee, in dit blog geen discussie over ‘kalf bij de koe’, wellicht in een vervolgblog.Limousin koe en kalfjeOp dit bedrijf worden de vrouwelijke dieren natuurlijk gedekt. Deze stier is afkomstig uit Ierland, hij liep met twee vrouwelijke dieren buiten in de wei.Limousin - stier (1)Limousin - stier (2)Thuis zag ik pas hoe gespierd zijn nek is.Limousin - stier (3)Op dit bedrijf verkopen ze vlees aan huis. Het is vlees met een verhaal – gegarandeerd antibioticavrij. Nieuwe klanten krijgen altijd een rondleiding over het bedrijf, zodat ze weten waar hun eten vandaan komt. De dieren worden op een zo natuurlijk mogelijke wijze gehouden. Ze mogen op dit bedrijf echter niet het predicaat ‘biologisch’ gebruiken, omdat ze iets kunstmest strooien. Natuurlijk namen wij een vleespakket mee. We zijn geen enorme vleeseters, maar dit smaakte prima! Als we dichterbij woonden, dan wist ik het wel: een betrouwbaar adres voor smakelijk, eerlijk en betaalbaar rundvlees.

Advertentie

13 thoughts on “Limousins

 1. Mooi spul,hadden we thuis ook 2 van waarvan er 1 was die niet wilde dat je erbij was als ze moest kalven,hield het gewoon tegen. Je was de wei nog niet uit of floep daar was het kalf. Moesten de kalveren na de zomer op stal dat was pas feest vergeet nooit die ene keer dat mijn broer op zijn buik daar het land getrokken werd door een 8 maanden oud stier(tje) en mijn vader maar roepen vasthouden.!!! 😂😂

  Like

 2. Mooie dieren met hun gekrulde kuif! Op je laatste foto is goed te zien wat men met een stierennek bedoelt, jemig wat een nek!

  Like

 3. Heb jij je nu zo dicht bij die imposante stierennek gewaagd, of heb je wijselijk op safe gespeeld met je zoomlens?
  Het zijn mooie dieren om te zien, die daar vast een goed plekje hebben. Wij zijn ook niet meer van die vleeseters, maar zo’n boer zou ik toch wel wat dichter bij huis willen hebben, want dan weet je wel waar je vlees vandaan komt en wat je krijgt.

  Like

 4. Ik vind het prachtdieren. Voor mij mogen ze heerlijk buiten blijven.

  Like

 5. Ben ook geen grote vleeseter maar zou wel weten waar ik kopen zou.Hier heb je er het raden naar.

  Like

 6. Zonnepanelen-vlees lees ik. Ze zien er schitterend uit! Zou voor zo’n weide met koeien vol op de rem gaan staan 🙂

  Like

 7. Hier in de regio zie je ze veel. Een wei met koeien en kalveren bij elkaar is een mooi gezicht en als we met de paarden langs zo’n wei vol jonge stiertjes komen is het meteen spektakel. Kataklop kataklop.

  Like

 8. Een natuurlijke dekking en het kalf bij de moeder, wat wil een koe nog meer. 😉
  Wijhe is voor ons ook geen hoek waar we vaak komen, anders wist ik het wel. Dit is een mooi adresje voor vlees.
  Ik eet steeds minder vlees nu ik ouder word.

  Like

 9. ooit ben ik heel verliefd geworden op Limousins , op een zorgboerderij waar ze als zoogkoeien gehouden werden . Wij ,cliënten borstelden dagelijks de kalfjes , om ze enigszins handtam te krijgen . Dat lukte redelijk ,maar dat is ook een reden dat ik ze zelf niet wil ze zijn toch wel wild en te groot en zzwaar voor hobbymatig koeien houden (voor mij tenminste )

  Like

 10. Leuk! Bekende koeien 😀 Mvg Hietbergjes uit Zwiggelte

  Geliked door 1 persoon

 11. ’n Mooie koppel koeien, en gepassioneerde eigenaars! 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s