Over koetjes en kalfjes

Een familieverhaal (slot)

7 reacties

Het verhaal van oom A. is bijna afgelopen. Ik deed echter nog een verrassende ontdekking, die ik niet onvermeld wil laten.
Oom A. was – in marketingtermen – een early adopter. Toen nog niemand een douche had of er zelfs van had gehoord: hij had een douche. Hij had een emmer met gaatjes opgehangen en daarin deed hij water uit de waterpomp. Simpel, zeker voor huidige begrippen, maar niemand had in die tijd zoiets. Toen nog niemand een fototoestel had: hij had een fototoestel. Dat verklaart ook de tuinfoto’s.
Toen ik het familieverhaal over oom A. ging schrijven, heb ik natuurlijk ook op internet gekeken of ik wat over hem kon vinden. In Genlias vond ik zijn geboorte- en huwelijksdatum. Al googelend kwam ik via zijn naam op een veilingsite voor verzamelaars terecht: dat verbaasde me. Hij werd genoemd als fotograaf bij deze prentenbriefkaart.
prentenbriefkaartIk was erg verrast. Ik wist dat hij fotografeerde, maar ik heb nooit geweten dat zijn foto’s als prentenbriefkaarten zijn uitgegeven. Alhoewel ik nooit in de omgeving van de oude boerderij heb gewoond, herkende ik de omgeving meteen. In de jaren ’60 is de weg iets verlegd en werden de zandwegen verhard. In de jaren ’80 zijn de elzen aan de weg verwijderd. In de jaren ’90 is er een ruilverkaveling in het gebied geweest. Afgelopen zondag heb ik geprobeerd vanaf hetzelfde punt het huidige landschap te fotograferen: ik kijk met mijn ogen naar zijn landschap.landschap3landschap1landschap2landschap4Update: het complete familieverhaal: Rimpelrokjes; een familieverhaal deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, schilder gezocht, schilder gevonden.

7 thoughts on “Een familieverhaal (slot)

 1. Heel apart dat je dan op zoiets uit komt! Maar dat maakt het verhaal natuurlijk wel een stuk interessanter. Heb je nu niet de neiging om ook over andere familieleden dingen uit te zoeken???

  Like

 2. @Annemarie: ik vind deze (oud)oom reuze interessant, maar hier laat ik het (voorlopig??) maar bij.

  Like

 3. Wat leuk om in de voetsporen van je oom te treden. Het landschap is niet veel veranderd in de loop der jaren. Een coulissenlandschap is prachtig!

  Like

 4. Ik heb je familieverhaal heel boeiend gevonden. Oom A. was een vooruitstrevend man in zijn tijd.

  Like

 5. Leuk om terug te gaan naar de plaats waar de eerste foto genomen is. Je hebt een mooi verhaal neer gezet

  Like

 6. Vandaar die mooie foto’s. Een fotograaf wel uniek in die tijd.
  Mooi dat je ons hier het verschil tussen vroeger en nu laat zien.

  Like

 7. Bijzonder man, die oom A!
  Leuk, dat je op die oude prentenbriefkaart stuitte. Het landschap is in wezen weinig veranderd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s