Over koetjes en kalfjes

Landwerk

6 reacties

Het mooie voorjaarsweer nodigt uit om er weer flink tegenaan te gaan. Vandaag is een stuk verwilderde border gerooid, nu nog bedenken wat voor – onderhoudsvrije – planten er weer in moeten. Ook het werken op het land begint weer. Zonder bemesting geen grasgroei. De eerste drijfmest is in februari gexc3xafnjecteerd op de graslandpercelen die op dat moment droog genoeg waren, de rest van de percelen volgde een paar weken later. De harde wind zorgt ervoor dat de grond mooi opdroogt: aan het eind van de middag kon er een begin worden gemaakt met het landrollen.

Landrol

Met een landrol worden oneffenheden in het grasland – zoals trekkersporen – plat gereden.

Landrollen

Volgende week maandag wordt kunstmest gestrooid en daarna kan de grasgroei volop beginnen. In de eerste helft van mei – afhankelijk van het weer – kan het gras weer worden gemaaid.

Advertentie

6 thoughts on “Landwerk

 1. Nu is het me duidelijk waarvoor die rollen dienen, dat heb ik me wel eens afgevraagd. Vroeger deden we dat met de weidesleep, zoals dat ding heette, ook bedoeld om de stalmest, toen nog met stro, te verspreiden.
  Mijn vader begon vroeger ook pas met kunstmest strooien als de berichten zo waren dat het zou gaan regenen. Wat dat betreft hoop ik dat jullie niet gelijk krijgen dat het na maandag zal gaan regenen. Die kunstmest van tegenwoordig zal ook wel een andere vorm hebben dan vroeger en die regen zal dus ook wel niet meer nodig zijn. Je merkt wel, ik loop achter.

  Like

 2. @Heidehipper: weideslepen heb ik niet genoemd, maar dat gebeurt ook altijd nog. Weideslepen doe je vooral om restanten van molshopen weg te werken en dat doe je bij voorkeur voor het mestinjecteren en vlak voor het landrollen. En we hoeven niet per se regen na het kunstmeststrooien: we hebben voorlopig voldoende regen gehad: de grond is nog wel vochtig genoeg.

  Like

 3. Als je nu aan het rijden bent, zie je overal dat de boeren druk aan het werk zijn. De natuur ontwaakt. De boer dus ook!

  Like

 4. Alles loopt op rolletjes 🙂 zo te zien. Leuke info want vaak vraag ik me toch af wat er nu precies allemaal gebeurt op het land

  Like

 5. Zohxc3xa9, wat een strak landje, dat is hier wel anders hoor hobbel de bobbel ook al is het gerold….Wij zullen nog wel even wat langer moeten wachten om te maaien, geen kunstmest hxc3xa8. Maar het gonst in de lucht van de werkzaamheden, alle boeren krijgen de kriebels!

  Like

 6. Onderhoudsvrije tuin is…..asfalt erin leggen. 😉
  Dus weer een drukke tijd voor de boeren.
  Een fijn weekend en de groetjes aan Boer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s