Over koetjes en kalfjes

Kwaliteitsbeoordeling

6 reacties

Qlip

Om melk aan een melkfabriek te kunnen leveren, moet je aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen, die per melkfabriek enigszins kunnen verschillen. In 1998 hebben we voor het eerst kwaliteitscontrole gehad. Daarvoor bestond deze controle helemaal niet en dat is toch wel raar. Melkfabrieken moeten aan allerlei kwaliteitseisen voldoen, maar hoe de melk op een boerderij wordt geproduceerd, daar werden helemaal geen eisen aan gesteld. Daarom is deze kwaliteitsbeoordeling ingevoerd, en daar is mijns inziens niks mis mee. Je moet je als melkveehouder iedere dag bewust zijn dat je een levensmiddelenproducent bent en daarom doe je je werk zo zorgvuldig mogelijk. De controle is eenmaal per twee jaar en vandaag waren we aan de beurt. Het bezoek wordt van te voren aangekondigd. Je loopt met een controleur (m/v) over het bedrijf en hij let op verschillende punten. Alles moet er natuurlijk een beetje ordentelijk uitzien. Hij kijkt of het tanklokaal en de melkrobotruimte (op een ander bedrijf de melkstal, de ruimte waar de koeien worden gemolken) schoon is, of je het medicijngebruik goed bijhoudt, of je geen verboden medicijnen in het medicijnkastje hebt staan of medicijnen met verlopen datum, of de voeropslag er netjes bij ligt, of alle silo’s genummerd zijn, hoe de verzorging van het vee is, en je moet nota’s kunnen laten zien van de dierenarts en de voerleverancier(s): zij moeten GMP-gecertificeerd zijn. Een hele waslijst al met al, maar we zijn weer voor twee jaar gecertificeerd.

Advertenties

6 thoughts on “Kwaliteitsbeoordeling

 1. ISO, NEN, CE, HACCP normen….
  Het lijkt me zeer logisch dat jullie aan de basis van vele producten ook gecontroleerd worden.
  Fijn te lezen dat alles in orde was.
  Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht. 🙂

  Like

 2. Wat saai, helemaal geen opmerkingen…grapje!
  Proficiat, maar het is wel te hopen dat de melkprijs dan wel weer stijgt, want nog twee jaar zo doorgaan….

  Like

 3. Het is inderdaad een wat kaal rapport. Als alles goed is staat er “geen opmerkingen”. Ik kan me voorstellen dat je zou willen dat er “goed” of zoiets zou staan. Geen opmerkingen wil zeggen dat er geen beletselen zijn om weer voor twee jaar gecertificeerd te worden. Zover als “vlijt” en “gedrag” hoeven ze niet te gaan. Voor mijn gevoel zou het positieve ook wel genoemd mogen worden. In elk geval gefeliciteerd.

  Like

 4. Een felicitatie waard!

  Like

 5. gefeliciteerd . Het is wat een vreemd raport maar gelukkig dat er gecontroleerd wordt.Er zal op plaatsen ook wel zo zijn dat er dingen gebeuren die niet kunnen.

  Like

 6. Mooi, maar net als Jetske had ik na mijn excursies van vorig jaar op jullie bedrijf niet anders verwacht.
  Een goede zaak dit soort beoordelingen, al heb ik wel eens mijn twijfels bij vooraf aangekondigde keuringen …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s