Op twitter kwam ik een lezenswaardig interview met Louise Fresco in Het Parool tegen: Zijn Amsterdammers functioneel agribeet? Citaat: “De stad heeft vaak nogal simplistische ideeën over boeren, en een boel kapsones. Voedsel moet er gewoon zijn, in overvloed, divers en veilig, maar tegelijkertijd zijn er allerlei oordelen over de boeren die zorgen dat het er is. Daar zit vaak weinig kennis over de praktijk achter en weinig begrip voor de hardwerkende jonge boer die graag een modern bedrijf wil runnen; eerder een romantisch en conservatief beeld van hoe het boerenleven zou moeten zijn.” In de agrarische sector hebben we in toenemende mate hinder van agribeten. Ik heb er geen enkele moeite mee dat buitenstaanders kritisch naar de sector kijken, maar weet waar je het over hebt. Op mijn blog gaat het vooral over koeien, op twitter kun je Boer+burgertweetmeet volgen: Wij zijn boeren en laten burgers graag zien wat wij doen. Elke week twittert een andere boer(in). Dan krijg je een realistisch beeld hoe we in de agrarische sector werken.
14/03/2016 om 22:02
Lijkt me heel interessant.Als ik in de zomer op uitstap ga en ’s avonds terug keer ,zie ik altijd,welke dag of uur het ook is boeren aan het werk Respect verdienen ze!
LikeLike
15/03/2016 om 00:17
Misschien geven de zogenaamde stadsboerderijen – hoe leuk ook – ook geen realistisch beeld weer
LikeLike
15/03/2016 om 21:37
Zou maar zo kunnen, kleinschalige landbouw.
LikeLike
15/03/2016 om 16:06
@ en dat vanuit een rijdende auto omdat er nergens een parkeerplek te vinden was 😉 om met onze oudste jarige job aldaar taart te eten bij haar favoriet helaas. En bijna weer taart (april) bij presentatie nieuw boek Thomas Rap/Bezige Bij, joepie!
LikeLike
15/03/2016 om 16:52
Ja, ik begrijp deze hartgrondige verzuchting wel. Hoewel ik toch niet echt tot de klasse der agribeten denk te behoren, ga ik zelf ook wel eens wat kort door de bocht met bepaalde zaken in relatie tot het boerenbedrijf. Gelukkig heb ik jou dan altijd om me te corrigeren. 🙂
Maar valt het vanuit stads perspectief ook lang niet mee om goed zicht te krijgen en te houden op het boerenbedrijf in zijn brede verschijningsvorm en met alle randzaken die ermee gepaard gaan. De boeren mogen wat dat betreft rond sommige onderwerpen ook best wat meer aan de weg timmeren. De actie #kalverliefde van vandaag is daar een mooi voorbeeld van. Maar eerlijk is eerlijk: deze actie had eerder gemoeten.
Boer+burgertweetmeet is in mijn ogen nogal afhankelijk van de twitteraar van de week.
LikeLike
15/03/2016 om 21:50
Ik kan me in je opmerking over Boer+burgertweetmeet wel vinden – overigens ook wel in je andere opmerkingen ;-). De meesten doen hun best om zo veel mogelijk in 1 week te laten zien wat er op hun bedrijf allemaal gebeurt. Vragen staat vrij en ze zijn ook actief op fb. Ik heb er al heel wat uit andere sectoren – waar ik helemaal niets van af weet – van opgestoken. Ik volg al naar gelang ik tijd en zin heb, maar dat die ik ook met blogs die ik volg.
LikeLike
15/03/2016 om 22:38
Met dat laatste is niets mis, zo doe ik het ook, zeker bij Twitter. 🙂
LikeLike
15/03/2016 om 22:46
Daar kan ik me iets bij voorstellen, zeker met het getwitter over #kalverliefde vandaag – was een groot deel vandaag ‘trending topic’. Het was voor een goed doel 🙂
LikeLike
15/03/2016 om 22:55
Dat weet ik, ik heb het toch ook met een vriendelijke knipoog gesteund!? 🙂
LikeLike
16/03/2016 om 20:17
Ik denk dat boeren altijd kritisch onderwerp van gesprek zijn geweest en ook altijd zullen blijven.
Het is ook wel van deze tijd dat men overal iets van moet vinden, ook al heeft men er niet echt verstand van. Dat wordt nog een keer versterkt door de eenzijdige nieuwsgaring en andere televisieprogramma’s.
Een generaliserende opmerking is dat boeren altijd klagen. Daarbij vergeten we als burgers dat wij niet afhankelijk zijn van het weer en marktwerking. Zoals Louise al stelt, voor ons ligt de supermarkt gewoon vol met al die producten.
Dan heb je tegenwoordig ook nog te maken met de alternatieve geneeswijze die melk drinken verbiedt.
De burgers weten niet hoe hard de boeren moeten werken en grote verantwoordelijkheid ze hebben en voelen over hun levende have.
LikeLike
17/03/2016 om 08:18
Mooi gezegd Jetske! Dank van deze boerin.
LikeLike