Over koetjes en kalfjes

Gelukt

10 reacties

Afgelopen maandag en dinsdag kon het weer niet beter: zon en wind droogden het gras. Het is altijd een opluchting als je de eerste snede gras weer in de bult hebt. De eerste snede gras is het belangrijkste voer, omdat, als het allemaal goed lukt, hierin een hoge voederwaarde zit. Hier moeten de koeien in de herfst en winter weer melk uit maken.
We hebben een nieuwe grashark, die moest eerst goed afgesteld, dat was nog een heel gepuzzel. Claas Liner 750 twin grashark afstellenwiersHet was snel afgelopen met het mooie weer. Woensdag zat er 17 mm neerslag in de regenmeter en vandaag – 1 juni – kan de bodywarmer(!) aan met het werk.

10 thoughts on “Gelukt

  1. Met die loodgrijze lucht verwachtte ik zelfs nog sneeuw.

    Like

  2. Mooi: eerste snede in de kuil (ja, wij noemen het een kuil, hoe tegenstrijdig ook ;)) én een nieuwe hark! En meteen uitleg erbij waarom een eerste snede zo belangrijk is. Ik vind het heel logisch dat een niet-boer dat niet begrijpt. De term niet en waarom een boer er zoveel waarde aan hecht.

    Wij hebben vanwege het weer toen maar 4 ha binnen gehaald, in plastic rollen. Maar prima kwaliteit! En we moesten écht ruimte maken in de kavel om de koeien over een paar weken de ruimte te geven (en het jongvee).

    Maar vandaag…. 15 ha eraf, dus échte eerste snede!
    Ik heb ook wat foto’s ervan, minder mooi, maar goed.

    2013-05-28 grasbalen  eerste snede

    Like

  3. Beter kon het niet zijn met het weer. De enige twee dagen dat het redelijk goed was.
    Het afstellen is blijkbaar goed gelukt. Jullie hebben mooie rijtjes gekregen! 😉

    Like

  4. Mooi dat het gelukt is.
    In Fryslân lopen vrijwilligers bij het maaien tegenwoordig voor de tractor en de maaimachine uit om weidevogels en reekalfjes te behoeden voor een gruwelijke dood. Dat ze bij jullie in de luwte van de tractor lopen, kan ik me wel voorstellen, want man man wat is het koud in Drenthe op deze eerste dag van de zomer.

    Like

  5. Ik weiger nog enig commentaar tegeven op het weer,
    ik ben het geoon ZAT!!
    Wel fijn dat de eerste gras in de kuil zit, de koeien kunnen van het winter in ieder geval weer eten .
    Ik geniet altijd van je stukjes met mooie foto’s hoor

    Like

  6. 17mm… Dat valt dan nog wel mee.. 😉 Hier giet het al de hele dag en blijft het gieten tm maandag..
    Ben bang dat ik morgen niet naar mijn werk kom omdat de weg is afgesloten… 😉 😉 😉

    Like

  7. Fijn voor jullie dart de eerste snede door de weersomstandigheden goed is binnen geraakt.Weer een zorg minder.

    Like

  8. Mooi dat het gelukt is met de eerste snee. Hier zijn ze ook druk bezig geweest. Het is een raar voorjaar, koud, droog. Ben benieuwd wat voor zomer we krijgen.

    Like

  9. Zo dat is nog eens een hark en geen harkje. Het is maar goed dat er niet altijd 3 man/vrouw achter moet lopen, want dat kan niet uit. 😉
    Gelukkig dat de eerste gezonde snede binnen is.

    Like

  10. t’is echt hollen of stilstaan met het weer, dan weer warm dan weer ijskoud. Wij hebben nog niet kunnen maaien, het zal nog heel hard moeten gaan groeien willen we dit jaar nog genoeg voorraad binnen halen…..

    Like

Plaats een reactie