Over koetjes en kalfjes

100.000 kg melk – nr 5

4 reacties

Ze is momenteel onze oudste koe, Kompas Olga 800. In april wordt ze 12 jaar.In oktober kalfde ze voor de 9e keer. Ze kreeg een vaarskalfje van een vleesstier. Dat we tegenwoordig onze melkkoeien vaak (= ca. 60%) insemineren met een vleesstier is te danken aan de fosfaatwetgeving. Deze wetgeving beperkt ons in het (aan)houden van vee. Alleen van koeien waar we zeker van weten dat we daar een vaarskalf van willen houden, insemineren we met een roodbonte fokstier, de rest gaat allemaal bij een vleesstier. Deze kalfjes – mannelijk en vrouwelijk – gaan na 14 dagen naar een mesterij.Kompas Olga 800 houdt helemaal niet van aandacht, het liefst houdt ze zich onzichtbaar in de stal.
In november bereikte ze het predicaat 100.000kg koe. Hiermee is ze de 5e koe op ons bedrijf die deze productie heeft gehaald. Het bijbehorende certificaat kregen we vorige maand en dat hangt in de keuken te pronken.We zijn stagebedrijf voor MBO-leerlingen veehouderij. Vorige maand moest onze erkenning daarvoor bij SBB worden verlengd.Er kwam iemand langs en zij zag de vijf certificaten en zei: “Kijk, als je het over duurzaamheid hebt!” Nu vind ik persoonlijk het woord duurzaam(heid) een nietszeggend woord, het wordt te pas en te onpas overal op geplakt. Maar dat we zuinig zijn op onze koeien en we ze zo goed mogelijk proberen te verzorgen, dat is wel waar. We staan met liefde 24/7 voor ze klaar!

4 thoughts on “100.000 kg melk – nr 5

  1. mooi resultaat 100.000 kg melk . Met zulke superboeren is dit de kroon op het werk van de koe en de boer zelf

    Like

  2. In principe gaat het om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Maar in dit geval zegt de kwantiteit (de hoge melkproductie) iets over de kwaliteit van de koe. En zegt het iets over jullie goede zorgen.

    Als de kalveren toch naar een mesterij gaan dan kun je inderdaad zorgen dat er meer vlees aanzit.
    Is het insemineren met zaad van een vleesstier goedkoper dan van een fokstier? Lijkt mij wel.
    Kan het voor de (normale) koe ook problemen gaan opleveren dat een kalf van een vleesstier forser kan zijn dan van een fokstier?

    Like

    • Kwantiteit en kwaliteit gaan prima samen. Ja, sperma van een vleesstier voor dit doel is goedkoper dan een goede roodbonte fokstier. Wij letten er altijd op, dus ook bij roodbonte fokstieren, dat een stier zorgt voor makkelijke geboortes, dus geen zware kalveren. Die gegevens zijn bekend. Dat zijn natuurlijk gemiddelde waardes, je hebt uitschieters naar boven (zware kalveren) en beneden (lichte kalveren). Zware geboortes en keizersnedes proberen we te voorkomen, maar dat heb je niet altijd in de hand.

      Like

Plaats een reactie