Over koetjes en kalfjes

GVE

5 reacties

Het was niet mijn bedoeling om een vervolgblog over onze pink Kompas Olga 1070 uit de voorgaande blog ‘Low-key’ te maken. Ze past alleen wel goed in mijn vervolgverhaal dat begon met ‘Proloog‘ en dat zal gaan over de vermeende kalverfraude.Na het vervallen van het melkquotum per 1 april 2015 waren veel melkveehouders al in een eerder stadium begonnen met uitbreidingsplannen om meer koeien te gaan melken. Er was geen regelgeving die dat belette. Al die extra melkkoeien produceren ook mest en het bleek al gauw dat we in Nederland meer mest (fosfaat) produceerden dan volgens de Europese regelgeving mag. Toenmalig staatssecretaris Dijksma greep in. In 2017 hadden we vanaf 1 maart t/m 31 december daarom te maken met de Regeling fosfaatreductieplan. Elk melkveebedrijf dat in dieraantallen was gegroeid moest vorig jaar het aantal vrouwelijke runderen – gefaseerd – terugbrengen naar het aantal geregistreerde runderen op 2 juli 2015 – stiertjes telden niet mee, normaliter gaat een stiertje na 2 weken naar een mesterij. Hoe je de vermindering tot stand bracht mocht je zelf weten. In melkkoeien verminderen betekent minder inkomsten uit melk, verminderen in jongvee betekent minder mogelijkheden in selectie en vervanging. Het was schipperen.

In deze regeling werd gewerkt met GVE – grootvee eenheid. Een volwassen koe is 1 GVE, een pink > 1 jaar is 0,53 GVE, een kalf  < 1 jaar is 0,23 GVE. Zo kun je je veestapel omrekenen in GVE’s. In de blog ‘Low-key‘ was Kompas Olga 1070 een pink = 0,53 GVE. De volgende dag kreeg ze een kalf, toen was ze 1 GVE.In het echt kreeg ze een stierkalfje, maar stel dat het een vaarskalfje was, dan was het kalfje 0,23 GVE.Van pink (0,53 GVE) naar koe (1 GVE) is een toename van 0,47 GVE + 1 vaarskalf (0,23 GVE) = een toename van totaal 0,7 GVE. In de vermeende kalverfraude werd verondersteld dat veel veehouders een pink die kalfde niet als gekalfd in het i&r-systeem registreerden en het kalf van de pink toeschreven aan een andere koe die rond diezelfde tijd kalfde, zodat die koe op papier een meerling kreeg – dat scheelde op papier 0,47 GVE. Er werd namelijk in het i&r-systeem geconstateerd dat er veel vrouwelijke dieren ouder dan 27 maanden waren die als niet-gekalfd stonden geregistreerd en er werd een toename aan meerlingen waargenomen. (Wordt vervolgd).

5 thoughts on “GVE

 1. Mooie duidelijke uitleg, ik kijk al uit naar t vervolg 😊

  Like

 2. Om gek van te worden deze regeling lijkt me … zou er van gaan vloeken GVE GVD als ik dit allemaal bij moest gaan houden. En dan soms ook nog beticht worden van fraude enzo. Ja graag een vervolg Hendrika 🙂

  Like

 3. Ik kom eind van de week met de caravan weer voor een tijdje richting het oosten, kom ik wel een keer langs, kan je het me allemaal uitleggen. Met al deze regels kom je aan boeren toch bijna niet meer toe?
  Groetjes, Harm

  Like

 4. De foto’s spreken me een stuk meer aan dan die nare rekenarij. Ik ben nooit zo’n rekenwonder geweest, maar ik kijk graag naar een mooie koe … 🙂

  Like

 5. Tot nu toe helemaal duidelijk. Niet te lang wachten met het vervolg want het staat me nu nog helder voor de geest. 😉

  Waar ik reuze benieuwd naar ben is hoe het komt dat de i&r zijn administratie niet op orde had en dat er veel vrouwelijke dieren ouder dan 27 maanden waren die als niet-gekalfd stonden geregistreerd en er een toename aan meerlingen werd waargenomen.

  Je foto’s als ondersteuning voor dit verhaal zijn haast te mooi voor dit onderwerp, de vermeende kalverfraude. Het zijn maar twee woorden maar wat heeft het een impact gehad op jullie en op jullie beroepsgroep.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s