Over koetjes en kalfjes

Proloog

6 reacties

Als Nederlands burger sta je ingeschreven bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je woont, dat heet tegenwoordig Basisregistratie Personen (BRP). Je hebt ook een uniek nummer: het burgerservicenummer (BSN). Bij runderen hebben we een vergelijkbaar systeem: het i&r-systeem (identificatie en registratie). De RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland; RVO is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) is beheerder van het i&r-systeem, als veehouder ben je verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste gegevens. Er zijn verschillende soorten meldingen die je doorgeeft in het i&r-systeem: geboorte, aan- en afvoer van dieren, slacht.

Een kalf krijgt bij de geboorte een uniek levensnummer – ik schreef er ooit eerder een blog overHet levensnummer staat vermeld op de verplichte gele oornummers. Tegenwoordig doen we de geboortemelding via een invulscherm van het managementsysteem van de melkrobot.Ons managementsysteem heeft een koppeling met het i&r-systeem via de procescomputer CRV I&R. De volgende dag krijgen we een terugkoppeling van de geboortemelding. Een heel enkele keer gaat een dier dood of soms moeten we een dier laten euthanaseren. Pas geleden hadden we bijvoorbeeld een koe met hartfalen, die diagnose hadden we nog nooit eerder bij een koe gehad. De koe is geëuthanaseerd. Een dode koe meld je rechtstreeks af bij destructiebedrijf Rendac. Rendac komt dan de volgende dag het dode dier ophalen. Soms is een kalf bij de geboorte dood. Een doodgeboren kalf krijgt geen oornummer. Je geeft het dode kalf op bij het destructiebedrijf, met vermelding van het levensnummer van de moeder. “Als u een kadaver laat ophalen door Rendac, dan meldt Rendac het dier af in I&R.“, volgens de site van RVO. (Wordt vervolgd).

6 thoughts on “Proloog

 1. Altijd fijn daar meer over te weten

  Like

 2. Ik voel in een heel ingewikkeld systeem op de een of andere manier heel veel ellende aankomen …

  Like

 3. Dank je wel. Dit is iets waar ik graag het naadje van de kous van wil weten. (Kleine opmerking tussendoor; wanneer gaan ze die achterlijk lelijke oormerken een wisselen voor chips.)

  Like

 4. ‘via een invulscherm van het managementsysteem van de melkrobot’ en ‘Ons managementsysteem heeft een koppeling met het i&r-systeem via de procescomputer CRV I&R’ dat klinkt betrouwbaar en tot dusver heb ik er alle vertrouwen in. In de zorg werken we immers ook met een waterdicht elektronisch patiënten dossier, mits je het juist invoert, dat dan weer wel.
  Maar dit is een proloog, er komt vast nog een heel verhaal tot je aan het nawoord toe bent. Goed dat je het verhaal hier uit de doeken doet.

  Like

 5. Jammer dat het koeienoortjes-systeem nog steeds nodig is maar daar zullen ze in de toekomst vast wel iets op gaan vinden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s