Over koetjes en kalfjes

Terugblik op de NRM 2017

10 reacties

Omdat ik afgelopen zomer en herfst niet veel tijd over had om te bloggen, zijn een aantal onderwerpen blijven liggen, zoals de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM). Deze vond plaats op 30 juni en 1 juli j.l. in de IJsselhallen in Zwolle. Het is een tweejaarlijks gebeuren – deze keer zat er drie jaar tussen. Op de vrijdag showen verschillende k.i-organisaties dochters van hun stieren. Op de zaterdag is de nationale miss-verkiezing voor Nederlandse melkkoeien, rood- en zwartbont. Dit vind ik persoonlijk de leukste dag. Er kunnen maar een beperkt aantal koeien meedoen aan deze keuring, daarom vindt een strenge voorselectie plaats. De koeien staan per provincie bij elkaar in een grote hal.Voor de koeien de keuringsring betreden, gaan de koeien – net als bij een echte miss-verkiezing – eerst langs de visagie. Cowfitters aan het werk met een koe in de visagiebox, hier wordt ze zo mooi mogelijk gemaakt.De nieuwste trend is het accentueren van de ribben (moet melkrijkheid uitstralen) – ik vind dit niet mooi. Ik las pasgeleden in een vakblad een opmerking van een veehouder die regelmatig mee doet aan dit soort koeienkeuringen: het moet geen wedstrijd worden tussen cowfitters. Daar ben ik het helemaal mee eens. Iets minder opsmuk: graag!Dan mogen de koeien per leeftijdscategorie de keuringsring in. Er zijn drie leeftijdscategorieën: jonge koeien, middenklasse, oude(re) koeien – roodbont en zwartbont worden apart gekeurd.De twee juryleden beoordelen de koeien van alle kanten.Het publiek op de tribunes kijkt vol spanning.Op grote schermen is de keuring ook te volgen – en thuis via livestream.
Het kost de inzenders ook de nodige zweetdruppels.Dit was een van de zwartbonte rubriekwinnaars – Geertje 567.Bij het aanwijzen van de kampioenen wordt de spanning opgevoerd. De koe die het eerst een tik van de jury krijgt is kampioen, de tweede tik is voor de reservekampioen.

Gelegenheid om de winnende eigenaars te feliciteren.
De winnende koeien gaan door naar de fotostudio voor een staatsieportret.Daarna kunnen ze naar de melkmachines.Het zijn dagen om mooie koeien te kijken, maar daarnaast spreek je ook heel veel collega-koeienliefhebbers. Het meest bijzondere vond ik dat de eerste de beste bekende die we tegen kwamen de echte meneer de Boer was – de voormalige werkgever van meneer de boer. In 2012 fotografeerde ik ze samen. Hij moet inmiddels 90+ zijn en hij was nog op eigen gelegenheid van de Friese hoofdstad naar Zwolle gekomen. Meneer de Boer was altijd een liefhebber van het M.R.IJ-ras – in de jaren tachtig vorige eeuw vond ook bij dit roodbonte koeienras de holsteinisatie plaats. Roodbonte holsteinkoeien – zoals wij die hebben – zijn in zijn ogen mislukte zwartbonte holsteins en met die opmerking konden we het ook deze keer weer doen 😀

10 thoughts on “Terugblik op de NRM 2017

 1. Interessante reeks met prachtige foto’s.

  Like

 2. Mooie serie en een interessante tekst, ik heb hier weer van alles geleerd vandaag. Sinds kort wist al van het bestaan van cowfitters, maar dat er bij de koeien op de keuring ook sprake is van visagie, is nieuw voor me. De laatste keer dat ik bij jullie een rondgang over het erf heb gemaakt, heb o.a. wat foto’s gemaakt van visagiebox. Toen wist ik echter nog niet dat die zo heette.
  Er komt heel wat kijken voor die keuring, dat is duidelijk. Lijkt me best de moeite om daar eens rond te kijken.

  Like

 3. Wat leuk een vrouw die de tondeuse stuurt 🙂 , maar 80 uur per week is wel héél erg veel lijkt me. En nee de ‘snelheids’strepen mogen achterwege gelaten worden. Maar een prachtig gebeuren is het

  Like

 4. Warme en gezellige feestdagen Hendrika!

  Geliked door 1 persoon

 5. Een mooie en complete fotoserie van dit festijn.
  Tsja de ene houdt wel van tatoeages en piercings en de ander niet en zo heb je dat dus ook met de koeienopsmuk.
  Ik vind inderdaad nr 126 een terechte winnaar ….. of ging het niet om de boer. 😉
  De koeien vind ik er stuk voor stuk allemaal prachtig staan, maar ja het zijn ook niet de eerste de beste dames.

  Like

 6. Mooie foto,s , jullie ook prettige kerstdagen en alvast een gezegend 2018 gewenst.

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooi verslag en ook ik vind het accentueren van dervingen niet mooi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s