Over koetjes en kalfjes

Sinterklaas

9 reacties

Tot mijn verbijstering las ik vanmorgen in de krant dat het populaire prentenboek Sinterklaas van Charlotte Dematons op haar verzoek niet wordt herdrukt – bovenstaande afbeelding komt uit dit prentenboek: “Ze kan er niet meer tegen om voor racist te worden uitgemaakt. Dematons’ meesterwerk bevat namelijk afbeeldingen van Zwarte Pieten. En daar wordt de 60-jarige Nederlandse illustrator naar eigen zeggen steeds vaker negatief op aangesproken. Tijdens bezoeken aan basisscholen wordt ze door tegenstanders van Zwarte Piet uitgescholden en beticht van discriminatie en racisme vanwege de inhoud van haar bekende prentenboek.”  Ik hoop dat deze uit de hand gelopen discussie een keer stopt! Uit de tijd toen Zwarte Piet gewoon zwart was, en wij nog nooit van racisme en discriminatie hadden gehoord:De liefste kleuterjuf van de wereld kreeg een dikke zoen♥ van Zwarte Piet (het was waarschijnlijk haar verloofde), ze wrijft na over haar wang. Sint opent zijn grote boek, spannend…! Goede sinterklaasavond allemaal.

9 thoughts on “Sinterklaas

 1. Ik hoop dat Charlotte Dematon dit leest :
  Beste Mevrouw Dematon blijf alstublieft boeken illustreren!
  Het boek over Sint Nicolaas is van historische waarde door uw tekeningen .
  Daarmee houdt u een prachtig sprookje in leven , en blijft het een feest
  zoals Sint Nicolaas gewild zou hebben : een feest voor de kinderen

  Like

 2. Ik hoop dat ze dit dan ook gelijk wil lezen, als ze hier toch kijkt…
  Beste mevrouw Dematon,
  Wat jammer! Maar mevrouw Dematon, herdrukken kan toch wel? Dat wil toch niet automatisch zeggen dat u al die bezoekjes aan scholen moet blijven afleggen? Onthoud de kinderen en leerkrachten en ouders niet uw prachtige boek! Geef hen de mogelijkheid het (nieuw) te kunnen blijven kopen! Ik begrijp uw bezwaren, maar wilt u er alstublieft nog eens over nadenken?
  Dank u wel!

  Like

 3. o wat leuk , jouw kleuterjuf 😏

  Like

 4. Alles wordt tegenwoordig uit zijn contect getrokken.Het is een kinderfeest en zwarte pirt ziet zwart door in de schouw te klimmen.Onze maatschappij is ontspoort en ik erg me er erg aan .
  .Het is tegenwoordig altijd iets.Men zou zich best eens gaan focussen op hry echte rascisme.

  Like

 5. Natuurlijk ken ik als HulpSint met een jarenlange staat van dienst dat boek, en ik had helaas ook al gelezen dat het niet meer herdrukt zal worden. Ik vind het eeuwig zonde. Die hele discussie is volkomen doorgeslagen.
  Wij hebben gisteravond bij kinderen en kleinkinderen Sinterklaas met een echt prachtige Zwarte Piet op bezoek gehad. En wat mij betreft mag dat ook nog lang zo blijven. Kijk ik wil best praten en nadenken over verandering, Piet hoeft niet ten koste van alles zwart te blijven wat mij betreft, maar de manier waarop die discussie wordt gevoed en gevoerd door een aantal radicale figuren staat me niet aan. En ik laat me door hen zeker niet uitmaken voor rechts radicale racist.

  Geliked door 2 people

 6. Stel dat men bedenkt om alle Pieten allerlei kleuren te geven behalve zwart, dan kan het zijn dat men dan beticht wordt van racisme omdat men geen zwart heeft gebruikt ….
  Ik vind het een mooie foto. Die ondeugende Piet toch.
  Ik zat nog eens goed naar de foto te kijken, maar klopt het dat er een paar kinderen opstaan met blote benen?!

  Like

 7. Ahh heerlijk ik krijg helemaal weer zo’n ‘vroeger ‘gevoel over me. Maar was ook ieder jaar weer benauwd of ik wel lief genoeg was geweest ahh gut. Heb je het Holstein-verhaal gisteren op tv gehoord in DWDD? Moest aan jullie denken :). Was zéér verbaasd de kaarsrechte ruggen te zien op de beelden die ze toonden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s