Over koetjes en kalfjes

Neie boeren (2)

8 reacties

Half januari maakte ik een inleidend blog over het kunstproject ‘Neie boeren‘ van kunstenaarscollectief Drents Portret. Ze maakten portretten van veelal jonge agrariërs uit alle sectoren.

De expositie ‘Neie boeren’ rouleerde door de provincie en was september t/m eind november in Emmen. Ik was nieuwsgierig naar de portretten en op de laatste expositiedag lukte het me om de expositie in de Grote Kerk in Emmen te bekijken.Een drieluik van een varkenshouder.Het portret van een akkerbouwer. De woorden buiten, kanaal, draaitijden komen uit een computerprogramma van de aardappelopslag.Op dit werk zie je Jurre – bekend van boerin (Agnes) zoekt boer – met z’n huidige partner Hanna. Ze hebben o.a. een zorgboerderij.Onderstaand portret is een onderdeel van een drieluik, geschilderd op een stuk hout. Ze hingen als drieluik te ver uiteen om te fotograferen. Een jonge melkveehouder bovenop een kuilbult. Een roodbonte koe mag natuurlijk niet ontbreken op mijn weblog 😉Dit is een olieverfschilderij in de kleur boerenblauw.Het volgende schilderij raakte mij het meest. Niet direct omdat er een – 100.000 kg – koe op staat, meer de houding van de melkveehouder met zijn zoon en de koe. Hier sprak voor mij veel liefde en zorgzaamheid uit. De overalls knalden eruit tegen de witte achtergrond. Op de foto niet zo indrukwekkend als in het echt.Terwijl ik de kunstwerken bekeek, merkte ik dat een van de kunstenaars er rondliep met de door haar geportretteerde agrariër. Dat vond ik zo leuk, ik vroeg of ik een foto van hem mocht maken bij zijn portret en of ik dat mocht publiceren op mijn weblog – dat mocht. Dank je Rik!Dit was een korte impressie van de expositie. Het was de opzet van de kunstenaars om de Drentse boeren van de toekomst te portretteren, jonge boeren die veelal een innovatief bedrijf runnen. Daar zijn de kunstenaars in mijn ogen ruimschoots in geslaagd.

8 thoughts on “Neie boeren (2)

 1. Mooi! Ik vind dat portret ook inderdaad het mooiste, maar dat is uiteraard heel persoonlijk. Fraai geheel zo in die sfeervolle kerk.

  Like

 2. Leuk om te zien en wat een verschil in kwaliteit en benadering. Ik vind inderdaad vader en zoon ook het mooist en het schilderij op het stuk hout. Dat komt ook omdat ik van realistische portretten houd.

  Like

 3. De Expo in Emmen is mij eerlijk gezegd ontgaan. Als kunstenaar zou ik het een heerlijke opdracht hebben gevonden, een echte uitdaging. Ben dol op (kuil)bulten in het landschap, boeren en bovenal koeien dus voor mij is de keus gemakkelijk

  Like

 4. Bijzonder knap om zo’n tentoonstelling uit te werken.Altijd fijn als de mensen achter die bedrijven een geziht krijgen

  Like

 5. Mooi om te zien hoe het thema op verschillende manieren vorm heeft gekregen.
  Ik ga voor het schilderij van de boer met zijn hond op de kuilbult.

  Like

 6. Fijn te horen dat je het een mooie expositie vond!

  Like

 7. Wij (de kunstenaars) hebben er met veel plezier aan gewerkt en we hebben er veel van geleerd.

  Like

 8. Ik vind dit een prachtig initiatief en ook goed geslaagd. Ode aan de kunstenaars en aan de modellen. Vanwege de diversiteit vind ik alle kunststukken mooi.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s