Over koetjes en kalfjes

Witte loper

9 reacties

Een maand geleden lag er geen rode, maar een witte loper in de stal.

Waarom vloercoating op de vloer? De koeien krijgen dagelijks vers voer geserveerd voor het voerhek. De vloer is van beton.

Het rantsoen van de koeien bestaat hoofdzakelijk uit graskuil en maïs, aangevuld met liflafjes. De zuurtegraad (pH) van een rantsoen ligt gemiddeld tussen de 4,5 en 5,5 – dat is aan de zure kant. In de loop van de tijd tast koeienvoer de betonvloer aan. Voerrestanten blijven op de betonvloer plakken, de voerresten gaan broeien, de vloer gaat stinken. Om het voer fris en smakelijk te houden, hebben we daarom een coating voor het voerhek aan laten brengen. In de oude stal ligt dat al een aantal jaren voor het koeiengedeelte. Nu hebben we het ook voor het drogekoeiengedeelte in de oude stal en aan beide kanten in de nieuwe stal aangebracht. Voor de coating kan worden aangebracht, wordt eerst de vloer met de hogedrukspuit grondig gereinigd.Vervolgens wordt de vloer iets opgeruwd en wordt afgemeten hoe breed je de vloercoating wilt en wordt de witte loper uitgelegd – met tape kan het ook.Met een gasbrander worden eventuele viezigheden weggebrand – de vloer moet brandschoon en kurkdroog zijn, anders hecht de coating niet.Dan kan de coating worden aangebracht met een roller.
Tot slot moet de coating anderhalve dag uitharden.Het is even een paar dagen behelpen met voeren, omdat je dat gedeelte van de voergang niet kunt gebruiken, maar dan heb je ook wat 😉 Ik heb van internet een filmpje geplukt van het bedrijf MS Schippers, daarin zie het bovenstaande filmisch uitgelegd.

9 thoughts on “Witte loper

 1. tjeetje dit heb ik nog nooit gezien ziet er wel mooi uit en de noodzaak begrijp ik ook . Reageren de koeien ook op die witte streep ? (Voor zover mogelijk ??) Ze kunnen er vanzelf niet bij , maar het zal wel hun nieuwsgierigheid wekken denk ik ..

  Like

 2. Ziet er goed uit! Was het slechts één laag dat moest worden aangebracht?

  Like

 3. Nadat ik een tijdje geleden ‘de vooraankondiging’ op Twitter had gezien, zat ik al een tijdje te wachten op verdere uitleg. Je hebt er weer een duidelijk en goed geïllustreerd verhaal van gemaakt. Is me eigenlijk nooit opgevallen dat dit al deels in de oude stal was aangebracht.

  Like

 4. Tof artikel.Hier steek ik altijd iets op.

  Like

 5. Een verzuurde vloer! Wat leuk om dit weer van je te leren. Het voer wordt nu nog frisser op het presenteerblaadje aangeboden

  Like

 6. Dat was dus de reden. Helemaal duidelijk. Lekker glad en ook goed schoon te houden, lijkt me. De mannen bij jullie hebben beschermende kleding aan, die op het filmpje niet, viel mij op.

  Like

 7. De koeien volgden zo te zien de voorstelling met belangstelling. Leuk verzetje, vonden ze het vast.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s