Over koetjes en kalfjes

Maïs met voederbieten

9 reacties

We hebben dit jaar – net als vorig jaar – voederbieten verbouwd – ras: Rialto. Vorig jaar was het voor ons en voor de loonwerker een nieuw gewas en waren de bieten bijna te groot. Dit jaar hebben we per rij meer bietenzaad gezaaid, de bieten waren hierdoor gemiddeld ook kleiner. Afgelopen dinsdag zijn ze geoogst.

De voederbieten zijn niet gewassen, ze kwamen redelijk schoon uit de grond. Afgelopen donderdag hebben we de maïs geoogst. Vorig jaar huurden we voor het bieten versnipperen een andere loonwerker in, dit jaar heeft onze loonwerker zelf een bietenversnipperaar aangeschaft. De voederbieten en de maïs zitten in laagjes in de maïsbult.

Het was donderdag een prachtige dag voor de maïsoogst. Inmiddels is het maïsland weer bewerkt en is de verplichte groenbemester gezaaid. Afgelopen maandag hebben we ook nog voor de 6e keer gras geoogst. Het was al met al een drukke week.Twee sloten bij het maïsland moeten nog worden schoongemaakt en dan zit het landwerk er weer op voor dit jaar. Het was net als vorig jaar een uitstekend oogstseizoen.

9 thoughts on “Maïs met voederbieten

 1. Leuk dat je dit allemaal laat zien. Als stadse heb ik geen idee wat er allemaal op de boerderij gebeurt. Veel werk zo´n maisbult!

  Like

 2. ik sluit me aan bij het comment van Anke wb het werk letterlijk en figuurlijk je werkt je een bult . Wat is de oorzaak van de rode kleur van de bieten eigenlijk ??N Is dat omdat het voederbieten zijn , of ligt het aan het ras (vgl rode pipo aardappels ) ??? Of ligt het aan de grond ??
  Als kind waren wij gek op de rode suiker bieten van mijn vader (In de NOP ) want met Sint Maarten (11-11) holden wij een suikerbiet uit en deden er een kaarsje in . Zo gingen we zingend langs de deuren , en haalden tassen vol snoep, en mandarijntjes op .

  Like

 3. Het zier er weer prachtig uit, jullie hadden het wat het weer betreft ook weer nauwelijks beter kunnen treffen. Met die voedzame kuilbult zullen de koeien de komende winter niet meteen verhongeren.

  Like

 4. Laag voor laag, jullie zijn er warempel nog kok bij. Mooi om het proces m.b.v. de filmpjes te volgen.
  Mooi dat het een goed oogstseizoen was. Jullie kunnen nu achterover leunen. Nu is het zweten voor de aardappelboeren. Die zitten nu eenmaal wat lastiger wat betreft het oogstseizoen.

  Like

 5. Dit is opnieuw ‘haute gourmandise’ Hendrika! Smullen wordt het 😀 En wat een flinke gezond blozende voederbieten, begin spontaan een 11 November-gevoel te krijgen hihi

  Like

 6. Ha, een soort muesli voor koeien 😉
  Mooi dat de bult weer gevuld en de klus weer klaar is.

  Like

 7. Die komen de winter wel weer door:-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s