Over koetjes en kalfjes

Kompas Olga 755

9 reacties

Vorig jaar besteedde ik een blog aan haar: In de schijnwerpers: Kompas Olga 755. Ze had toen de levensproductiemijlpaal van 100.000 kg bereikt.Ik sprak destijds de hoop uit dat ze drachtig zou worden, want dan mocht ze nog een poosje blijven. Ze is vijf maal geïnsemineerd en ze werd jammer genoeg niet drachtig. Haar melkproductie ging langzaam achteruit. Het voer zette ze steeds minder om in melk en steeds meer in vlees. Op een dag was ze slachtrijp. Als jonge koe was ze heel afstandelijk. Je mocht niet te dicht in haar buurt komen, want dan liep ze weg. In de loop der jaren heb ik stukje bij beetje haar vertrouwen gewonnen. Ze liep niet meer voor me weg. Ze was een aantal maanden onze oudste koe. Op onderstaand filmpje daagt een jongere koe haar uit bij de waterbak. Ze laat zien wie de baas is.

Ze wilde nooit op de foto, ze keek altijd stoïcijns de andere kant op. Hier ligt ze lekker te herkauwen.

Na heel, heel veel pogingen lukte het eindelijk: oogcontact.De laatste dag dat ze bij ons was, ging ik ’s avonds naar de stal en zocht haar op. Twee koeien hielden achter haar de wacht.Ze keken nieuwsgierig toe wat ik deed. De linker koe is Kompas Olga 907, een van haar drie dochters die we nog hebben.Ik bedankte haar voor haar harde werken voor ons. Haar levensproductie: 103.593 kg melk met 4.25% vet en 3.28% eiwit. Een week later gingen er nog twee oude koeien weg 😦 . (Wordt vervolgd).

9 thoughts on “Kompas Olga 755

 1. Dat is het leven maar zelf zou ik het er moeilijk meehebben

  Like

 2. Och… dit zijn de momenten waarop je het liefst je hoofd weg wil draaien als je een veewagen hoort aankomen, wetende welke koe er ingeladen gaan worden. Lieve Hendrika, put kracht uit het feit dat ze een goed leven heeft gehad bij jullie, dat je van haar veel plezier hebt gehad, dat ze prachtige lijsten had en ondanks haar eigenzinnigheid, mooie momenten met haar hebt gehad.
  Gelukkig houd je nog veel meer mooie, lieve, eigenzinnige dames over in de stal. Maar bijzondere koeien houden een plaatsje in je hart. Levend of dood.
  Sterkte.

  Geliked door 1 persoon

 3. sommige koeien (ook al heb je er 100 !) blijven je altijd bij . Ze had opvallende heldere ogen zooo moooi ! Sterkte Hendrika en boer , het valt niet mee afscheid te nemen van je dieren

  Geliked door 1 persoon

 4. moeilijk denk ik maar het echte boerenleven

  Like

 5. Hoe oud is ze geworden?

  Like

 6. Een mooie staat van dienst. Bijzonder dat je haar hart uiteindelijk wel hebt gewonnen. Heb je bij iedere koe een persoonlijk verhaal?
  Verdrietig dat je dan afscheid moet nemen. Het hoort erbij, maar dan nog …

  Like

 7. Leuk om te zien dat ze haar plaats niet afstaat aan zo’n vervelend jonkie 🙂 Ze heeft jullie ( en ons consumeerders) veel goeds gebracht

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s