Over koetjes en kalfjes

Een nieuw jaar, nieuwe kansen

10 reacties

Een dramatisch slechte melkprijs afgelopen jaar, de slopende onzekerheid rondom de fosfaatregelgeving, ik raakte m’n werk buitenshuis kwijt: wij waren wel klaar met het jaar 2016. We hadden ons voorgenomen de jaarwisseling over te slaan: op nieuwjaarsdag gaat immers de wekker weer vroeg. Onze koe Kompas Olga 1002 dacht daar anders over. Ze kalfde oudejaarsavond. Ze kreeg een stierkalfje (Belgisch blauw, een vleesras).img_4592Tegen kwart voor 12 waren we klaar met het werk – koe verzorgd en gemolken, kalf eerste biest gegeven -, toen hebben we toch maar op de jaarwisseling gewacht. Op 4 januari – ’s avonds – is het eerste kalf van 2017 geboren, een roodbont stierkalfje.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. M.i.v. 1 januari 2017 leveren we de melk van onze koeien aan een andere zuivelfabriek. De melk gaat niet meer naar de coöperatieve kaasfabriek DOC Kaas in Hoogeveen, maar naar de nieuwe zuivelfabriek – Royal A-ware (een familiebedrijf) – in Heerenveen.img_4597We hopen dat deze zuivelfabriek de producten beter weet te vermarkten en dat dat ons een betere melkprijs oplevert – en geen slapeloze nachten en geprakkiseer meer :-(. Melk is tenslotte de belangrijkste inkomstenbron op een melkveehouderijbedrijf. A-ware heeft hier vlakbij een vestiging, alleen daar verwerken ze uitsluitend weidemelk. Onze koeien produceren melk zonder dat label. Onze melk gaat daarom op een retourrit naar Heerenveen. Er komt een andere tankauto met een andere signing de melk halen.20170102_142054Eerst snapte ik de tekst niet – toepasselijker leek me: wij verwerken de melk. Maar toen ik beter keek, zag ik de koeien.20170102_142111Zij maken de melk, iedere dag weer! 😀

10 thoughts on “Een nieuw jaar, nieuwe kansen

 1. Hopelijk komt er snel duidelijkheid m.b.t. de uiteindelijke regelgeving en lukt het jullie om zonder al te gekke acties te moeten ondernemen er vervolgens ook aan te kunnen voldoen. En natuurlijk hoop ik met jullie op een eerlijkere melkprijs.
  Grappig, dat uitgerekend jij die tekst in eerste instantie niet begreep. Ik vond woord en beeld meteen een prachtige vondst. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtig hoe één van jullie koeien 2016 toch positief af wou sluiten!! Effen jullie een hart onder de riem wou steken. Zo van ” Nee, nee niet met al die nare ervaringen, gedachtes naar bed……”. De afbeelding met tekst op de melkauto vind ik prachtig !! Hopelijk wordt de nieuwe fabriek een goede verbetering voor jullie!!!! Ps. weet je dat er reclame op je blog staat (marktplaats) Of is dat alleen voor ons zichtbaar?

  Geliked door 1 persoon

  • Oeps, van deze reclame was ik niet op de hoogte 😦 Eerder zag ik af en toe een melding dat lezers een reclameboodschap kregen te zien, die kon ik dan wegklikken. Dat lukt helaas niet meer. Het komt omdat dit een gratis account is. Daar baal ik wel van, want ik hou niet van ongevraagde reclame 😦 Als je ingelogd bent op WordPress zie je ze niet, ik heb het uitgeprobeerd bij andere WordPressbloggers.

   Like

 3. vaak aan jullie gedacht afgelopen jaar met die dramatisch slechte melkprijzen en andere zaken, waar jullie als veehouders last van hebben. Gelukkig gaat de melkprijs weer iets omhoog. En een nieuw jaar, nieuwe kansen

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik hoop dat jullie meer waardering krijgen voor jullie werk en de melkprijs opgetrokken wordt.Ik zie de mensen niet hun eigen koe gaan houden.Dus de lmelkprijs moet omhoog.

  Geliked door 1 persoon

 5. Lieverd, zo’n jaar moet je maar snel ‘parkeren’ en de mooie dingen die er ongetwijfeld óók geweest zijn, herinneren en koesteren. Wij hebben hiertoe ook besloten en verder het jaar stilletjes voorbij laten gaan, laten wegglijden. Het was zomaar 2017 toen ik wakker werd op 1 januari.
  Ik hoop van harte dat jullie een goed gevoel overhouden aan de overstap naar Aware en dat ook op jullie bankrekening tot uiting komt in betere cijfers die vergoeden wat jullie er voor doen. En hoe het allemaal gaat aflopen met derogatie, fosfaatrechten en melklevering: het blijft vooralsnog een ingewikkelde materie en onzekere situatie. Maar blijf vooruitkijken en vooral ook om je heen kijken. Geniet en leg vast: jij kan dat als geen ander.

  Ik wens je een gezond en liefdevol 2017 toe.
  En terugkijken mág, maar vooral naar bijvoorbeeld Olga 102 die jullie op de valreep van 2016 nog een kalf gaf.

  Geliked door 1 persoon

 6. ook in België is die melkprijs veel te laag. Hier in het dorp is er nog maar een boer met melkkoeien de anderen zijn allemaal vleeskoeien en ook daar krijgen ze geen eerlijke prijs voor hun waren. hopelijk in 2017 voor jullie wat minder regeltjes en eerlijkere prijzen

  Geliked door 1 persoon

 7. Een jaar dus om snel weg te strepen, althans dat zou je kunnen doen. Misschien helpt het om tegen jezelf te zeggen dat er ook dingen in dat jaar zijn gebeurd om dankbaar voor te zijn en volgens mij zien jullie dat ook wel.
  Wat de jaarwisseling op bed doorbrengen, het stiertje dacht er anders over. 😉
  Als ik naar Jan rijd dan kom ik langs het gigantische complex van A-ware. Ze hebben zelfs een schaatsteam zo zag ik dit weekend.
  Als je inzoomt dan zie je inderdaad pas de koeien, maar ik kan me voorstellen dat je de donkerblauwe met lichtblauwe streep uit de verte niet direct aanziet voor koeien. De roodbonte en zwartbonte koeien zijn toch de meest gangbare kleuren. 😉
  In ieder geval een gezegend nieuwjaar gewenst voor jullie beiden.

  Like

 8. Met de A voor A-kwaliteit en heel veel awareness als ik het goed begrijp. Denk dat er in jullie stal niet lang over vergaderd zal hoeven zijn met jullie dames. Het zal voor jou en mijnheer Boer een grote beslissing zijn geweest, deze nieuwe stap en ik hoop van harte dat het jullie zal brengen waar jullie op hopen. Een nieuwe uitdaging! Succes!!

  Like

 9. Pingback: Een rondje zuivel | Afanja's Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s