Over koetjes en kalfjes

Maïs met voederbieten

9 reacties

Vorige week donderdag is de vijfde grassnede ingekuild. De week stond ook in het teken van de maïsoogst. In de vorige blog vertelde ik dat we dit jaar voor het eerst voederbieten hebben geteeld.voederbieten-1De voederbiet is een beetje een vergeten gewas. De oudere generatie kent ze wel van ‘vroeger’. Toen werden voederbieten – en knollen – handmatig geoogst, daarna versnipperd en handmatig aan de koeien gevoerd. Er heeft sinds ‘vroeger’ een enorme schaalvergroting in de landbouw plaatsgevonden: bieten handmatig oogsten en voeren is niet meer van deze tijd. Er was geen goed alternatief om voederbieten te verwerken en te conserveren, daarom raakte het gewas uit beeld. Daar is nu een oplossing voor: de voederbietenversnipperbak. Ons eigen loonwerkbedrijf heeft niet zo’n voederbietenversnipperbak, daarom huurden we een andere loonwerker in. Eerst moesten de voederbieten worden gerooid. Dat gebeurde woensdag.bietenrooier-2bietenrooier-3bietenrooier-4bietenrooier-1Tijdens het maken van dit blog ontdekte ik dat korte filmpjes die ik plaats op mijn Twitteraccount hier kan linken. Dat is een stuk eenvoudiger dan films bewerken en op YouTube plaatsen en vervolgens hier linken. Rechtstreeks filmpjes plaatsen op een WordPressblog wil niet.

Een enorme berg geoogste voederbieten:gerooide-voederbietenDonderdag om 7 uur begon de maïsoogst.maisoogst-2016img_4399Het vullen van de voederbietenversnipperbak:

Op de maïsbult kwam om en om een laag maïs en een laag versnipperde voederbieten (in de verhouding 1 : 7 = 1 ha voederbieten op 7 ha maïs). Het samenwerken tussen de loonwerkers ging perfect, het is teamwerk. Ze hebben met z’n allen een mooie bult neergezet.

Na afloop van de oogst hebben de loonwerkers geholpen met het afdekken van de kuil met plastic – er stond die dag veel wind -, waarvoor onze dank! Nu moet de maïsbult met versnipperde voederbieten een paar weken rusten om te conserveren en daarna kan het in het rantsoen van de koeien. Voederbieten zijn smakelijk, verhogen de melkproductie en het vet- en eiwitgehalte in de melk. Daarnaast moet het een deel van het krachtvoer vervangen = eigen teelt krachtvoer. Maar net zo goed als krachtvoeraankoop geld kost, hangt aan de teelt en oogst van maïs en voederbieten een behoorlijk kostenplaatje. Op het land waar we maïs en voederbieten teelden, is groenbemester gezaaid. Nu moeten de sloten nog schoongemaakt en dan zit het landwerk voor dit jaar er weer op. 2016 kan de boeken in als een heel groeizaam jaar.

9 thoughts on “Maïs met voederbieten

 1. Interessant om dit allemaal zo te zien. Vraagje: Ik zie naar het lijkt alles in de wagens verdwijnen, waar blijft het goenafval van de bieten en dat van de mais wordt mee vermalen/gehakseld?

  Like

  • Goeie vraag Ank! De maïsplant wordt in z’n geheel gehakseld en gaat de maïsbult in. Alleen de kolven oogsten is ook een mogelijkheid, maar dan krijg je een ander eindproduct (Wikipedia: Mais kan echter ook in de vorm van korrelmais, natte korrelmais met spil (CCM = Corn Cob Mix) zowel voor varkens als voor rundvee en voor maiskolvensilage (MKS) voor rundvee geoogst worden). De bietenrooier scheidt het groen van de knol, en verpulvert het. Dit verpulverde groen blijft op het land achter. Als je goed kijkt is dit te zien op de foto’s van de bietenrooier. Dit groen vergaat wel weer en wordt volgend voorjaar – wat er dan nog van over is – ondergeploegd.

   Geliked door 1 persoon

 2. Goed dat alle werk voor het seizoen er op zit n dat de groei goed meeviel.

  Like

 3. “Vroeger” werden de bietenkoppen ook ingekuild

  Like

 4. Altijd weer indrukwekkend om die kolossale machines aan het werk te zien. Het is dat het zo koud was, anders was ik er graag eens bij geweest. Hoe dan ook, mooi dat deze rijke oogst weer binnen is.

  Like

 5. Wat een indrukwekkende machine. Als onze voorouders dit nog eens konden zien…
  Ook in deze serie wordt duidelijk dat jullie het beste voor hebben met jullie veestapel. Ik stel mij zo voor dat dit aan de keukentafel wordt bedacht en berekend.
  Ik had de filmpjes al op Twitter voorbij zien komen. Handig dat je deze zo kunt linken, scheelt een hoop werk.

  Like

 6. Mooi blog, heel informatief
  Ik herinner me ee voederbieten nog uit mijn jeugd, mais zag je torn bij ons in NH nooit

  Like

 7. Knollen zie je ook niet meer terug in het rantsoen. “Vroeger” moest je knollentrekken. Om de dag een paar paar hopen knollen met de hand uit de grond trekken. Sommigen aten knollen. Ik vond ze absoluut niet lekker. Vandaar nog steeds mijn aversie tegen raapstelen.

  Like

 8. Bedankt voor de hele goede informatie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s