Over koetjes en kalfjes

O & O Project

10 reacties

Vanmorgen stond een rij fietsen geparkeerd op het erf.SAM_4777We kregen een groep leerlingen van het technasium op praktijkbezoek. Het zijn leerlingen uit de derde klas havo en vwo – wel een hele leuke leeftijdsgroep. Ze hebben voor het vak O & O (onderzoek en ontwerpen) een project: ‘Bedrijfsresultaatverbetering bewerkstelligen op de melkveehouderij’. Vorige week kregen ze les van een dierenarts, vandaag bracht een deel van de groep een bezoek aan ons bedrijf, de anderen waren bij een collega in de buurt op bedrijfsbezoek. meneer de boer gaf uitleg.SAM_4774SAM_4776Eén meisje en een jongen kwamen van een melkveehouderijbedrijf, de rest was onbekend met de sector. In het begin was er nogal hilariteit omdat koeien nieuwsgierig als ze zijn – als je niet oplet – gezellig aan je gaan ruiken en likken. Er stond een koe op kalven, een paar jongens durfden niet naar de koe te kijken (watjes 😉 ) – er hing een klein sliertje vruchtvlies aan de koe. Er was nog helemaal niks aan de hand. Twee meisjes wilden juist de bevalling heel graag zien, maar ja, dat gaat niet op bestelling. Sommige jongelui waren niet bij de kalfjes weg te slaan. Wat er van ons verhaal blijft hangen, geen idee. Een zuiveldrankje hoort erbij.SAM_4781trotsopmelkAls er een interessante verbetering uit het project komt, krijgen we een uitnodiging voor de presentatie. Ik vind het sowieso een moeilijk onderwerp, en al helemaal voor buitenstaanders. We wachten het af.

Advertenties

10 thoughts on “O & O Project

 1. Je weet het maar nooit misschien dat ze vanuit een heel andere invalshoek kijken en dan wat kunnen bedenken.

  @ Ik heb uiteraard ook last van de wind met het maken van de macro’s. Het veldje waar ik de meeste macrofoto’s heb gemaakt ligt behoorlijk in de luwte dat scheelt en heel veel geduld.

  Like

 2. Zal hen zeker geïnteresseerd hebben.Op de werkvloer is toch veel meer op te steken dan alleen werken in de klas.

  Like

 3. Een leuke leeftijd, behalve voor leraren die geen orde kunnen houden. 🙂

  Like

  • We waren al ingeseind dat het rustige kinderen waren, en dat waren ze ;-). Maar leuk om te zien, sommige jongens nog echte jongens en de meisjes al mooie jonge vrouwen.

   Like

 4. Altijd de moeite waard zo’n praktijkbezoek, al was het maar om de vaak saaie lessen op school even te kunnen onderbreken. Alles wat er van zo’n bezoek blijft hangen is meegenomen, maar daar heb ik bij deze leeftijdgroep niet zo’n hele hoge pet van op.
  In mij arbeidzame leven heb ik veel moet tieners en jongeren gewerkt, maar dan buiten school om, en dan zijn het vaak prima gasten om mee te werken. 🙂

  Like

 5. Werd het niet een oh&oh project? 😀
  Ze zullen hun ogen hebben uitgekeken voor zover ze durfden te kijken. Weet zeker dat ze dit bezoek nooit meer zullen vergeten. Fijn te zien dat leerlingen ook eens de praktijk moeten gaan bekijken

  Like

 6. Wel leuk dat ze op jullie bedrijf kwamen en dat jullie een steentje konden bijdragen d.m.v. educatie.
  Derk-Jan heeft ook een aantal jaren technasium gedaan. De opleiding klinkt interessanter dan het in de praktijk vaak is. Meerdere schoolgangen moesten zich buigen over hetzelfde onderwerp waar vervolgens niets mee werd gedaan. Ik ga er vanuit dat deze schoolrichting nog in ontwikkeling is. Voor de jeugd is het wel leuk dat ze ook bedrijven mogen bezoeken en dat ze op deze manier zaken leren. Ze leren in ieder geval wel zelfstandig werken, samenwerken, kwaliteitsonderzoek doen en presenteren.

  Het is natuurlijk niet voor niets dat vooral vrouwen verloskundige zijn. Jongens zijn watjes. 😉

  Like

 7. Bericht rtv Drenthe via YouTube, vandaag:

  Dacht even dat het jullie stal was, ,maar dat is dus niet zo.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s