Over koetjes en kalfjes

Koolzaadstro – gehakseld en gemalen

9 reacties

Ik kom even terug op de blog ‘Knalgeel en lichtgroen’. In onze directe omgeving wordt geen koolzaad verbouwd, wel aardappelen, bieten, graan en maïs. Dit veld bloeiend koolzaad kwamen we elders in Drenthe tegen. Het koolzaad van dit veld is voedsel voor scharrelkippen.koolzaad (2)koolzaad (3)Ik had er niet bij stilgestaan, maar nadat ik bovenstaand blog had gepubliceerd, realiseerde ik me dat wijzelf ook koolzaadproducten gebruiken. Ik weet niets van koolzaadteelt, zelfs niet hoe het wordt geoogst… . Dat heb ik op internet opgezocht. Koolzaad wordt – net als graan – gedorst met een combine. Net als bij de graanoogst blijft er na de koolzaadoogst stro over. Het rantsoen van onze melkkoeien bestaat hoofdzakelijk uit graskuil en maïs, aangevuld met allerlei liflafjes. Een koe is een herkauwer, er moet voldoende structuur in de voeding zitten om de herkauwactiviteit aan de gang te houden. Wij gebruiken momenteel hooi afkomstig van weidevogelbeheergrasland als structuuraanvulling in het rantsoen, dat is ook wel eens gehakseld koolzaadstro. Dit is een aangebroken zak gehakseld koolzaadstro.koolzaadstroAls strooisel op de ligplaatsen van de koeien gebruiken we gemalen koolzaadstro met kalk.SAM_4623gemalen koolzaadstro met kalk (1)Koeien poepen en plassen waar en wanneer het hun uitkomt. Dat levert niet altijd schone ligplekken op.SAM_4631Urine, melk, mest en lichaamstemperatuur – of een hoge omgevingstemperatuur: dat is een uitstekende broedplaats voor schadelijke bacteriën. Meerdere keren per dag maken we handmatig de ligplekken schoon met een krabbertje en strooien er gemalen koolzaadstro met kalk over, zodat de ligplekken weer schoon en droog zijn. Op grotere bedrijven gaat dit machinaal.gemalen koolzaadstro met kalk (4)gemalen koolzaadstro met kalk (3)gemalen koolzaadstro met kalk (2)In het verleden gebruikten we hiervoor zaagsel. Als je de boxen schoonkrabt, verdwijnt het strooisel in de mestput. Zaagsel geeft een lagere pH-waarde (=zuur) in de mest. Door koolzaadstro te gebruiken, krijg je een hogere pH-waarde (=minder zuur) van de mest, en dat is weer beter voor het bodemleven in de grond. Ook al zijn we niet biologisch, we zijn net zo goed bezig met een zo goed mogelijke kringloop en bodemleven op ons bedrijf.

Advertenties

9 thoughts on “Koolzaadstro – gehakseld en gemalen

 1. Fijn dat we hier telkens wat interessants kunnen lezen is en de foto’s mogen er ook best zijn.

  Like

 2. steeds maar weer veel leerzame en interessante info en dan ook foto’s die zeer het bekijken waard zijn.
  dank je wel, ben dus ondertussen helemaal bijgelezen vanaf het begin, groet

  Like

 3. Wel goed om te vernemen dat jullie ook tijd voor een ijsje hebben op het drukke bedrijf. Mmm wat leer ik er weer veel bij vandaag 🙂

  Like

 4. Aan het verantwoord runnen van een boerenbedrijf komt nog een hoop wetenschap te pas!
  Ook heel goed om te zien dat de hele koolzaadplant gebruikt wordt. En ondertussen kunnen wij gratis genieten van de gele bloemenvelden.

  Like

 5. En dan heb je het nog niet eens gehad over veekoeken, die geslagen worden uit kool- en ander oliehoudend zaad waar de olie goeddeels uit is gehaald.

  Like

 6. geweldig !! we hebben hier nog ooit de discussie gehad of we koolzaad zouden gaan telen , die we als brandstof voor auto’s zouden kunnen gebruiken. Het is uiteindelijk niks geworden , omdat je dan wel erg grote percelen koolzaad nodig had voor een beetje olie in je tank
  Koolzaad trekt enorm veel insecten aan , en ik vind de kleur ook zo’n heppyde peppie kleurtje heerlijk !

  Like

 7. Mooi hoe een min of meer toevallig tijdens een uitstapje gemaakte foto van een koolzaadveld dan ineens weer allerlei vragen en een heel verhaal oproept.

  Like

 8. Wat een werk toch en dat iedere dag maar weer, 7 dagen in de week. Opgedroogde mest is nog zwaarder om weg te halen.
  Ik heb vroeger ook wel veel poep geruimd maar dan geen 7 dagen in de week.
  Jullie mogen dan niet het predicaat hebben, toch zijn jullie altijd weloverwogen en zo goed mogelijk bezig.
  De koe op de onderste foto heeft toch een daalders plekkie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s