Over koetjes en kalfjes

Boeren – Avonturen op het land

5 reacties

Citaat: “Het platteland, in Nederland altijd om de hoek, barst van de belevenissen – als je er oog voor hebt.”Boeren - Avonturen op het land (4)Veertien dagen geleden stond een recensie in de Volkskrant – Sober, eenzaam, gehard – de boer is een raadsel geworden – over de tentoonstelling ‘Boeren – Avonturen op het land‘ in het fotomuseum in Den Haag – t/m 13 maart 2016. Deze tentoonstelling gaat over het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf 1885. Er is een gelijknamig boek uitgegeven met 120 afbeeldingen uit de tentoonstelling.Boeren - Avonturen op het land (1)Boeren - Avonturen op het land (2)Aanleiding tot deze tentoonstelling is het boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ van Geert Mak. Citaat uit het boek: “In 2016 is het 20 jaar geleden dat het boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ verscheen. In deze bestseller van Geert Mak worden de ingrijpende sociale en economische veranderingen tussen 1945 geschetst van een klein Fries dorp waar voorheen de tijd meer dan een eeuw had stilgestaan. Het boek is inmiddels een klassieker en heeft de afgelopen decennia alleen maar aan actualiteit gewonnen.” De subtitel van het boek en de tentoonstelling ‘Avonturen op het land’ is ontleend aan het boek van fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990).Boeren - Avonturen op het land (3)Ik ben onderdeel van de boerencultuur en zonder dat ik het me bewust was, heb ik in de loop der jaren een kleine collectie (foto)boeken verzameld, die allemaal over het – verdwijnende – boerenleven gaan. Mijn weblog is zo langzamerhand ook een tijdsdocument. Tijdens de tentoonstelling wordt continue de documentaire ‘Het is een schone dag geweest’ van Jos de Putter getoond. Ik schreef er in 2008 een blog over. Deze documentaire is te zien onder deze link – vanaf 1.:11:30.

Update 16-01-2019: alle links zijn bijgewerkt.

5 thoughts on “Boeren – Avonturen op het land

  1. Dat boek lijkt me een mooi hebbeding. De film van Jos de Putter herinner ik me nog wel, misschien ga ik daar binnenkort nog wel eens een keer voor zitten.

    Like

  2. Een dergelijke film en foto’s uit vervlogen tijden zijn bijzonder omdat er in die tijd filmen en fotograferen minder gebruikelijk was als in de huidige tijd. Dat boek lijkt me dan ook een mooi boek om te hebben en zeker als collega boer.

    Like

  3. Jazeker zoals jij de ontwikkelingen op jullie bedrijf vastlegt en de persoonlijke beleving daarbij levert voor de toekomst een waardevol digitaal tijdsdocument op

    Like

  4. Kom er niet toe om naar de tentoonstelling te gaan, heb dus net het boek voor mij zelf besteld. En grappg, zie ik er een blog van jou over

    Like

Plaats een reactie