Over koetjes en kalfjes

Vertrouwd voordelig

7 reacties

Vorig jaar augustus kwam het boek ‘Vertrouwd voordelig‘ van Peter Middendorp uit. Het boek speelt zich af in Emmen, en dan met name in en rond de winkelstraat de Noorderstraat.Noorderstraat Emmen (2)Noorderstraat Emmen (4)De hoofdpersoon in het boek – de 17-jarige Vincent Hensel – is twee keer van een middelbare school gestuurd. Zijn vader heeft – net als de vader van Peter Middendorp – een Blokkerfiliaal en daar moet hij dan maar – zeer tegen zijn zin – in aan het werk.Noorderstraat Emmen (5)Op zijn interview in Volkskrant Magazine in augustus 2014 krijgt Peter Middendorp veel commentaar. Kort daarop heb ik het boek gelezen, ik kon er niets schokkends aan ontdekken. Het zijn de gedachten van een 17-jarige puber in een suffe provinciestad, terwijl je op die leeftijd groots en meeslepend wilt leven.

In het boek komt de karakteristieke kastanjeboom in de Noorderstraat een paar keer voor. Het is al een oude boom. Onderstaande foto vond ik via de facebookpagina van Oud Emmen.oude kastanjeboom EmmenToen ik half mei speciaal in Emmen was om foto’s te maken van de bloeiende kastanjeboom,Noorderstraat Emmen (3)kastanjeboomzag ik dat er twee kastanjebomen staan en de bomen komen iets minder vaak voor in het boek dan ik dacht, merkte ik na herlezen van het boek.Noorderstraat Emmen (1)De neef van Peter Middendorp – Daniël Lohues – nam na wat geharrewar het eerste exemplaar in Drenthe in ontvangst en dat alles in boekhandel Vermeer, tegenover het Blokkerfiliaal. Voor de boekhandel staat het beeld Lezend meisje (1993) van Bert Kiewiet.IMG_2222Het boek ‘Vertrouwd voordelig’ is afgelopen zaterdag gekozen tot Beste Groninger Boek 2015 en daarom krijgen bovenstaande foto’s uit mei 2015 eindelijk een plek op mijn weblog.

Advertenties

7 thoughts on “Vertrouwd voordelig

 1. Is het voor niet drenten en groningers ook een aanrader?

  Like

  • Mwah, je mist niet veel als je het niet hebt gelezen. Als het in Zwolle of Apeldoorn speelde, kreeg het geen plek op mijn weblog, dit verhaal uit z-o-Drenthe wel. Ik herken heel veel – als niet-Emmenaar – uit het boek. Zo haalden we in onze beginjaren in Drenthe, als we een keer in Emmen waren, lekkere pinda’s uit het noten- en kaaswinkeltje van de moeder en stiefvader van het vriendinnetje van de hoofdpersoon uit het boek: ik kan me die man en vrouw nog goed herinneren. De winkel bestaat niet meer.

   Like

 2. Gun Middendorp best zijn prijzen, daar niet van, maar kan het niet zo Gronings vinden, dat boek.

  Mooi beeld trouwens.

  Like

 3. Ach wat een vertrouwd straatbeeld … was er vorige week nog en ja ben zo benieuwd hoe het nu al mooie nieuwe centrumplein wat de toegang tot de Wildlands vormt zich verder ontwikkelt als de nieuwe dierentuin open gaat.

  Like

 4. Grappig dat het een neef is van Lohues. Een mooi en origineel log heb je erover gemaakt.
  Ik meende dat ik op het filmpje (2:53 min) onderaan de trap Jochem Myjer zag staan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s