Over koetjes en kalfjes

Tweeling

13 reacties

Twee jaar geleden was onze koe Kompas Olga 929 tienermoeder: ze kalfde voor het eerst af op de leeftijd van 1 jaar en zeven maanden – normaal is 2 jaar tot 2 jaar en 3 maanden. We willen geen nakomelingen van haar, daarom is ze geïnsemineerd met een vleesras. meneer de boer verwachtte dat ze een tweeling kreeg, omdat ze de laatste tijd in conditie achteruit ging. En ja hoor, het zijn er twee – twee stiertjes.IMG_2473IMG_2480Kompas Olga 929 is zelf ook de ene helft van een tweeling. Een kalf zit in de moederbuik in een groot vlies met vruchtwater en ter bescherming zit er een tweede blaas voor de vaginaopening. Deze tweede blaas noem je de waterblaas. Bij een twee-eiige tweeling heb je twee vruchtvliezen en twee waterblazen. Normaal (in 90% van de gevallen) knapt de waterblaas als het geboorteproces begint. Bij onze koe was dat niet het geval. Het eerste kalf was geboren, het tweede kalf zat nog in de moederbuik en er waren twee waterblazen zichtbaar.twee waterblazenDe waterblazen hebben we doorgeprikt. Op onderstaande foto is het jongste kalf nog met de navelstreng aan de moeder verbonden.IMG_2488De navelstreng knapt spontaan. Het jongste kalf heeft nog geen goede zuigreflex en wil nog niet goed drinken. Soms moet je gewoon geduld hebben en de natuur haar gang laten gaan. Ik zal het hele geboorteproces een andere keer wel eens in beeld laten zien. Hoe vaak ik het ook al niet heb gezien, ik blijf het bijzonder vinden.

13 thoughts on “Tweeling

  1. Leuk om te zien

    Like

  2. Wat heb je dit weer prachtig in beeld gebracht! En wat een rijke opbrengst! Gefeliciteerd!

    Like

  3. Ik ben ff lichtelijk in de war…..
    Wij eillen geen nakomelingen van haar…… (Toch een tweeling ;-)) want.?
    Daarom de keus vleesras en gelijk weer een want van mijn kant.?
    Dussss vertel 🙂

    Like

  4. Sorry voor mijn eillen op dit tijdstip…. Hoewel het ijlen is ik weet het
    Het is dus willen maar dat snap jij heus wel ;–)

    Like

  5. Willen jullie geen nakomelingen omdat ze geen goede melkkoe is?
    Bijzonder gezicht die waterblazen.
    Jullie hadden liever geen tweeling gehad, maar één vet stiertje, begrijp ik?

    Like

    • 1 gezond stiertje voor de kalvermesterij vertrekt van de boerderij na minimaal 14 dagen oud te zijn.
      2 lichte stiertjes geven heel veel werk,en brengen samen minder op dan 1 stiertje dat de vereiste minimale kilo’s weegt die de veehandel/kalvermester eist.

      Like

    • Ze is op ons bedrijf niet goed genoeg om er nakomelingen van aan te houden – te jong gekalfd, geen goede productie. Je kunt ook niet van iedere koe nakomelingen aanhouden, dit ivm allerlei regels die ons worden opgelegd 😦 Een tweeling geeft altijd een risico – te lichte kalveren of een zware bevalling, soms ligt 1 van de 2 kalveren in stuit. Eén ‘vet’ stiertje is ook een risico – zware bevalling. Wij zijn tevreden met deze twee.

      Like

  6. Zo’n geboorte lijkt me fantastisch om mee te mogen maken. Bij de mens mocht ik het lang geleden al zien tijdens mijn opleiding. Om nooit te vergeten!

    Like

Plaats een reactie