Over koetjes en kalfjes

Op de uitkijk

11 reacties

Kompas Olga 759, momenteel is ze onze op een na oudste koe (1 oktober wordt ze 10 jaar) en maandag heeft ze voor de achtste keer gekalfd. Af en toe komt ze op mijn weblog voorbij. Ieder jaar houden we een paar stiertjes aan uit onze betere koeien, die verkopen we als ze oud genoeg zijn als dekstier. Kompas Olga 759 kreeg deze keer een stierkalfje, ze krijgt altijd goede nakomelingen, daarom mag dit kalfje blijven. Hij krijgt de naam Kompas Werner – we vernoemen de stiertjes meestal naar stagiairs ;-). Ze verblijft momenteel nog in de afkalfstal, zodat we haar goed in de gaten kunnen houden. Omgekeerd houdt ze ons ook in de gaten.Kompas Olga 759 (1)Kompas Olga 759 (2)Ze volgt nauwlettend alle bewegingen en geluiden met haar ogen en haar oren.Kompas Olga 759 (3)Kompas Olga 759 (4)Kompas Olga 759 (5)Kompas Olga 759 (6)Ze is een sterke en attente oude lieve koe.

Advertenties

11 thoughts on “Op de uitkijk

 1. Het is een mooi dier! Je schrijft dat ze oud is maar 10 jaar is toch nog niet zo oud voor een koe? Ik las ergens dat ze wel 25 jaar oud kunnen worden. Dat vind ik overigens helemaal niet veel voor zo’n groot dier.

  Like

  • De gemiddelde leeftijd bij afvoer (=slacht) van een productiemelkkoe is 5-6 jaar, dan ben je met 10 jaar toch wel een oude(re) koe. Koeien kunnen wel een jaar of 20 oud worden, maar dat is in de melkveehouderij eerder een uitzondering dan regel. Het houden van melkvee is een economische bezigheid, ook wij hebben geen rusthuiskoeien of een kinderboerderij. Iedere koe die niet veel (meer) produceert, of niet op tijd drachtig wordt of een ander mankement heeft, kost geld en gaat daarom weg voor de slacht. Dat is de – keiharde – realiteit.

   Like

 2. Weinig zuivelgebruikers begrijpen dat zij ook verantwoordelijk zijn voor noodzakelijke slacht.

  Vriendelijke groet,

  Like

 3. ….voor de foto heeft ze netjes even haar oorbel uit gedaan ;-), mooie wijze kop heeft ze.

  Like

 4. prachtige koe zeg en op je tiende voor de 8 e keer gekalfd , petje af hoor ! Wat heeft ze een prachtige kop Hendrika, ze straalt ook op een of andere manier wijsheid en overwicht uit , maar ja dat krijg je natuurlijk ook alleen maar als je alles goed in de gaten blijft houden he ??

  Like

 5. Wat een prachtige serie van deze mooie koe. Heel gaaf om te zien hoe ze met haar oor draait.

  Like

 6. Wat een heldere kop heeft ze. Prachtig om te zien hoe ze reageert op haar omgeving.

  Like

 7. Een alerte en mooie koe ook al is ze al 10 jaar oud en nog steeds goed gezond

  Like

 8. Prachtig die beadering op haar neus

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s