Over koetjes en kalfjes

Georgica – documentaire

13 reacties

“LOF OP HET LANDLEVEN

Overgelukkig zijn boeren – mits ze hun voorspoed beseffen –
die op het land en ver verwijderd van twistzieke burgers
moeiteloos voedsel ontvangen van een meer dan rechtvaardige aarde.” (Vergilius)

meneer de boer zag gistermorgen toevallig een deel van een tv-uitzending. Het ging over de landbouw en er kwam een mooi gedicht in voor en het ging over Mansholt. Vanmiddag wilde hij de hele uitzending op “Uitzending gemist” bekijken. Ik keek in de krant naar de uitzendgegevens. Er stond alleen: 2Doc Georgica. Hé, de documentaire Georgica van Katelijne Schrama, daar heb ik al eens een blog over geschreven: Georgica en Jonathan 1127. Georgica, een documentaire die ik graag een keer wil zien.Georgica“De Nederlandse boer en politicus Sicco Mansholt, als minister en eurocommissaris van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog groot pleitbezorger van grootschalige landbouw, kreeg in zijn nadagen spijt van zijn beleid. Op zijn sterfbed zou hij Vergilius’ klassieke leerdicht Georgica hebben gelezen, waarin de Romeinse landbouw, bos-en wijnbouw, vee- en bijenteelt worden bezongen en waaruit lessen te halen zijn over de verhouding van de mens tot de natuur. Dat is het uitgangspunt van de film Georgica, die een bespiegeling vormt op de verworvenheden van de grootschalige landbouw in de Nederlandse Flevopolder. We zien akkerbouwers, veehouders, bijenhouders en fruittelers aan het werk. Terwijl ze passages voorlezen uit het gedicht, vertellen ze in hoeverre ze zich daarin nog herkennen. De camera glijdt beurtelings over de geordende velden en strakke wegen van de polder, soms vergezeld van trage akkoorden uit een akoestisch instrument of een vertelstem die achtergronden schetst. Tot twee keer toe klinkt de waarschuwende stem van Mansholt. Een oude boerin haalt herinneringen aan hem op. Een breed palet aan boeren trekt voorbij: van groot- tot kleinschalig, van robotgestuurde geitenmelkerij tot zorgboerderij. Het levert een staalkaart op van moderne boerenbedrijven, een blik op het verleden en de toekomst en op de invloed van overheid en voedselindustrie.” (Via).

De documentaire is uitgezonden door de BOS  en is – tijdelijk – te zien via Uitzending gemist of via de app van NPO, programma 2Doc, uitzending 16 april. Zondag 24 mei a.s. (1e Pinksterdag) zendt Omroep Flevoland de documentaire uit om 9:50, 11:50, 13:50, 15:50, 18:50 uur. Een bijzonder mooi gemaakte documentaire! De trailer:

Advertenties

13 thoughts on “Georgica – documentaire

 1. Heel boeiend, dank voor de tip

  Like

 2. Dit is op OP PAD, weblog van Klaske de Jong herblogden reageerde:
  Hendrika attendeerde ons op deze documentaire. Zeer de moeite waard om te bekijken

  Like

 3. Toevallig viel ik zaterdagochtend aan het begin in die documentaire, hij pakte meteen mijn aandacht. Na afloop van de film nam ik me voor om jou er even op te wijzen, maar zoals dat wel vaker gaat … als ik zoiets niet meteen doe, dan blijft het erbij. Gelukkig was het achteraf bekeken ook niet nodig.

  Like

 4. De trailer stemt mij behoorlijk melancholiek.

  Like

 5. Moet je ook het boek “De Graanrepubliek” van Frank Westerman lezen. Dit gaat over de opkomst van het geslacht Mansholt in Groningen.

  Like

 6. De theatervoorstelling over Mansholt is een echte aanrader. Ik heb het stuk gezien toen het in een boerderij werd gespeeld.
  https://gallery.mailchimp.com/1f9253d1cd60be739d57e3dab/files/Mansholt_Flyer2015.pdf

  Like

 7. Heb het boek terstond uit de kast getrokken:
  ‘Naar goede gewoonte moeten koeien die hebben geworpen, geen melkemmers vullen, maar hun uiers volledig gebruiken voor hun dierbare jongen’ 🙂 Mooi he!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s