Over koetjes en kalfjes

Gras met piepers (vervolg)

12 reacties

Gistermiddag hebben we ingekuild. Daar is de eerste wagen met gehakseld gras.gras met piepers (2)Deze keer doen we aardappels in de graskuil. Het zijn pootaardappels, want ze zijn klein van formaat. Het magensysteem van een koe kan goed rauwe aardappels verwerken. Aardappels zorgen voor een hoger eiwitgehalte in de melk, en we kunnen iets minder krachtvoer voeren. Het loonwerkbedrijf kwam met een shovel. De shovel schept de aardappels in een volle wagen met gehakseld gras.gras met piepers (4)gras met piepers (5)gras met piepers (6)En de wagen met aardappels en gras wordt gelost op de kuilbult.gras met piepers (3)Zo komen de aardappels mooi verspreid in de kuilbult. Van groot belang is dat een kuilbult goed wordt aangereden: alle zuurstof moet eruit, zodat goede (anaërobe) bacteriën hun conserverende werking kunnen doen.gras met piepers (7)gras met piepers (1)De kuil met piepers van dichtbij:gras met piepers (8)De kuil is afgedekt met plastic. Gisteravond is met de kraan van het loonwerkbedrijf de kuilbult ondergespit met aarde, ook weer om zuurstof uit de bult te verwijderen, anders krijg je een verkeerde bacteriegroei met als gevolg een verkeerde conservering. En zo’n kuilbult van goede kwaliteit weten onze koeien weer om te zetten in lekkere romige melk.

Advertenties

12 thoughts on “Gras met piepers (vervolg)

 1. Mooi om eens van dichtbij te zien!

  Like

 2. Een goede kuilbult stinkt heel zuur, juist door die bacteriën. Wij mensen vinden dat niet lekker, maar koeien juist wel. Vroeger in de kerk wist je precies welke boer met zijn goeie goed over het bedrijf met kuilvoer gelopen had, die lucht blijft nogal hangen.

  Like

 3. Schitterende foto’s van het hele gebeuren.Weer heel veel opgestoken door het lezen van je post.

  Like

 4. interessant verhaal

  Like

 5. ach ja ! Wij eten toch ook stamppot andijvie en stammpot boerenkool haha Zolang er inderdaad maar geen foute bacteriën bij komen ,komt het vast wel goed . Goede kuil ruikt inderdaad lekker fris , hoewel toch heel veel mensen het vinden stinken smaken verschillen

  Like

 6. Je hebt het hele verwerkingsproces weer voorbeeldig in beeld gebracht.

  Like

 7. Ik weet niet of mijn broer alle aardappelen inmiddels afgeleverd heft. De prijzen zijn laag dit jaar. Anders gaan ze ook voor veevoer en komen ze misschien ook ergens in een kuilbult terecht.
  Kuilbult stinkt inderdaad níet, een kippenstal of varkensstal vind ik wel stinken

  Like

 8. Je hebt het verhaal mooi verteld, ik heb er nu beeld bij. Zijn de pootaardappelen over van een vorig jaar?
  Mooie lucht op de één na laatste foto.
  Ik vind het toch zo bijzonder van die melkfabrieken in jullie stal. Zo vind ik het bij de kippen ook zo bijzonder, dat ze van legkorrel, eieren kunnen maken. 😉

  Like

 9. MMMMMmmmmm lekker! Wanneer komt je koeienreceptenboek uit? Bestaan er nog meer varianten om bij het kuilvoer te doen? Mijn fantasie slaat op hol!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s