Over koetjes en kalfjes

Weidevogelgebied Drostendiep

8 reacties

Hé, spiksplinternieuwe bordjes!SAM_1956Tijd voor een blog over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van weidevogelbeheer.weidevogelgebied DrostendiepWeidevogelgebied Drostendiep ligt in Z-O-Drenthe. Het zijn drie clusters die van elkaar zijn gescheiden door de N34 en de A37. Het is het enige overgebleven weidevogelgebied – er waren vijf gebieden – waar de provincie Drenthe nog geld in wil steken, omdat het weidevogelbeheer in dit gebied succesvol is – Natuurbeheerplan Drenthe, versie 2016 – focus komt te liggen op akkervogels. Ons melkveebedrijf ligt in dit weidevogelgebied en wij doen een aantal jaren mee aan weidevogelbeheer. Alle denkbare weidevogels komen hier voor: grutto, wulp, kievit, scholekster, tureluur en de kleinere soorten veldleeuwerik, graspieper, gele kwikstaart, kwartel, patrijs etc.. Vrijwilligers markeren nesten. Ze volgen de nesten gedurende een aantal weken.nestmarkeerderskievit-2014En een aantal percelen grasland maaien we later – 15 juni en 1 juli – mozaïekbeheer.IMG_0069 Het weidevogelbeheer werd voorheen gecoördineerd door Landschapsbeheer Drenthe. Wil je voor subsidie agrarisch natuurbeheer in aanmerking komen, dan móet je je nu aansluiten bij een collectief, in ons geval ANV Drenthe. Dat ging in ons gebied met enig gemor gepaard, want de gebiedscoördinator van Landschapsbeheer Drenthe deed in het hele verhaal niet mee, terwijl hij voor een groot deel voor het succes van dit weidevogelgebied verantwoordelijk is. Hij weet boeren en vrijwilligers enthousiast te maken. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goedgekomen. Waarom is het zo’n mooi gebied voor weidevogels? Het is een open gebied, op sommige plekken extensief beheerd (lage grond). Er zijn een aantal plas-drasgebieden gemaakt. Nu moet ik er bij vertellen dat deze plas-drasgebieden (hierop krijg je de hoogste subsidie) liggen op graslanden van agrariërs, die geen hoofdinkomen meer uit de melkveehouderij hebben.SAM_2058

We hebben in onze directe omgeving veel overlast van kraaiachtigen. Zo zag ik vorige week op korte afstand allemaal kraaiachtigen nestelen in de bomen. Dat doet voor een groot deel alle inspanningen om weidevogels te beschermen teniet :-(.IMG_0075Volgende week dinsdag beginnen de vrijwilligers weer met het markeren van nesten, en we hopen op een succesvol weidevogelseizoen.IMG_1948

Advertentie

8 thoughts on “Weidevogelgebied Drostendiep

 1. Mooi en goed geïllustreerd verhaal.
  Met uitzondering van de Jan Durkspolder heb ik hier in de buurt nog weinig of geen weidevogels gezien. Volgende week maar eens naar een paar plekjes waar ik hopelijk meer te zien krijg.

  Like

 2. Respect dat jullie er aan deelnemen want zo eenvoudig als het klinkt zal he wel niet zijn.Wel hele goed begrijpbare uitleg.Bedankt.

  Like

 3. Leuk verslag, en ik heb ook genoten van het filmpje. De weidevogels kunnen die hulp zeker gebruiken in deze tijd, goed dat er boeren zijn die hieraan mee willen doen. En die er zo te zien ook plezier aan beleven.

  Like

 4. Interessant zoals je het verhaal hier vertelt.
  Jammer dat zoveel kraaiachtigen veel inspanning voor niets maken.
  Een dergelijk plas-drasgebied is voor een veeboer of akkerbouwer helemaal niet handig.
  Ik hoop dat er weer meer weidevogels verschijnen.
  Wij horen ze hier achter het huis wel. Iedere avond is er een tureluur te horen. Ik word altijd blij van het geroep van weidevogels.

  Like

 5. Een goed verhaal over dat mooie gebied. Heerlijk als je zo tussen de vogels kan en mag leven.
  Ik snap werkelijk niet waarom kraaien en kauwen beschermd zijn. Hun aantal is enorm groot.

  Like

 6. Mooi item , gelukkig zijn er nog dit soort gebieden. In zijn geheel loopt de weidevogelstand en akkervogelstand enorm terug.
  Bijzonder dat er ook kwartels bij jullie zitten, die heb ik in Nederland maar 1x gehoord, en dat was inderdaad in Drenthe

  Like

 7. Hier in de buurt hoor ik ook geregeld allerlei weidevogels. Zelfs vlakbij zitten vaak kievieten, maar niet zo veel als een paar jaar geleden. Hoewel dat wel wisselt. Leuk die parmantige kieviet.
  In mijn racefietsrondje zit ook een uitgestrekt agrarisch gebied waar ze aan weidevogelbeheer deden. Weet niet of ze dat nog doen.
  Kauwen, kraaien en eksters verstoren hier in mijn woonwijk aan de rand van de stad ook de andere vogels. Jagen alles weg en zijn echte rovers. Ik hoop toch voor jullie dat je niet al het werk voor niks doet.
  Groetjes

  Like

 8. Alleen al die geluiden van de weidevogels daar kan een mens zo van genieten. Vaak stop ik onderweg even om het autoraampje open te zetten. Waar een mens al niet gelukkig van wordt …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s