Over koetjes en kalfjes

Mengelmoesje

10 reacties

Kompas Olga 972Kompas Olga 972 meldt: “Met grote vreugde deel ik jullie mee dat ik vanmorgen een kalfje heb gekregen. Het is een vaarskalfje en ik noem haar Mengelmoesje!”

Gisteravond ging Kompas Olga 972 naar de kraamafdeling. Vanmorgen om kwart voor acht is ze bevallen. Zes dagen geleden was ze uitgerekend. Omdat de draagtijd van een stiertje gemiddeld iets langer is dan van een vaarskalfje, gingen we er vanuit dat ze een stiertje kreeg. Maar hoera, het is een vaarskalfje! Dit is ze, ons Mengelmoesje.mengelmoesjeIk was heel benieuwd naar haar kleur. Haar moeder is een kruising tussen een roodbonte Holsteinmoeder en een Brown Swissvader (v: Vigor) en heeft de uiterlijke kenmerken van een Brown Swiss – grijsbruine vacht, zwarte snuit en een witte ring rond de snuit, een donker tong, zwarte klauwen en een zwarte pluim aan de staart. De vader van Mengelmoesje is de Zweeds roodbonte stier Cigar en Cigar is egaal bruinrood van kleur. Op de foto is Mengelmoesje net geboren en is ze nog nat van het vruchtwater, daardoor lijkt ze donkerrood. Inmiddels is ze opgedroogd. Ze is egaal roodbruin van kleur, net als haar vader. Ze heeft een zwarte snuit en zwarte klauwen, en twee witte vlekken onder haar buik: van alle rassen wat, een echt mengelmoesje :-).

Advertenties

10 thoughts on “Mengelmoesje

 1. Wat een prachtig beestje, gaan we vast vaker zien 🙂
  Aan de ogen te zien had moeder het best een beetje zwaar? Gelukkig is het weer mooi gelukt!

  Like

 2. Fijn Hendrika dat het toch een vaarsje is geworden.Weer een zorg minder nu het geboreen is Het kan nu opgroeien op de boerderij.Mengelmoesje vind ik ook een prachtnaam.

  Like

 3. Er valt aan de hand van deze foto nog niet zo gek veel van te zeggen, maar als Mengelmoesje op haar moeder lijkt, dan moet ze wel uitgroeien tot een prachtbeest, lijkt me zo.
  Ik krijg het idee, dat je qua naamgeving wat op Sandje gaat lijken … 😉

  Like

  • Haar echte naam is Kompas Olga 1043, maar dat ben je na het lezen van dit blog vast weer vergeten. Als ik Mengelmoesje noem, weet je over een paar maand nog wie het is ;-). meneer de boer noemt haar Sunshine 😀

   Like

 4. Gefeliciteerd met dit prachtige vaarskalfje. Dat heeft Olga 972 maar goed gefixt.

  Like

 5. Wat een pracht beest en mooi dat het een vaarskalf is

  Like

 6. Gefeliciteerd! Het is een prachtig mengelwerkje geworden 🙂
  Dat waren opnieuw lange nachten voor jullie denk ik zo.
  Ze wordt vast de trots van de boerderij dit chocolaatje!

  Like

 7. Eind goed al goed! Mooie foto van moeder met Mengelmoesje. Leuk om haar zo te noemen en ja dat onthouden we wel!
  Een fraai lentekalfje!
  Groetjes

  Like

 8. Door dat Brown Swiss bloed is het niet raar dat ze 6 dagen overtijd was en nog een vaarsje. Wij hebben vol bloed BS koeien ( en ja ook een paar Vigor dochters) en die lopen vrolijk twee weken over en nog een makkelijke bevalling. Wij tellen er altijd 10 dagen bij de de uitgerekende datum op. Ik vind mengelmoesje een leuk kalfje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s