Over koetjes en kalfjes

Kruisling

12 reacties

Dit is onze pink Kompas Olga 972.Kompas Olga 972Ze is een kruisling: haar moeder is een 100% roodbonte Holstein – Kompas Olga 820, haar vader is Vigor en hij is 100% Brown Swiss. Zoals je ziet is de roodbonte kleur verdwenen. Kompas Olga 972 heeft een egale grijsbruine vacht. Andere uiterlijke kenmerken van een Brown Swiss zijn een zwarte snuit en een witte ring rond de snuit, een donker tong, zwarte klauwen en een zwarte pluim aan de staart. Kompas Olga 972 is onze eerste vrouwelijke kruisling met Brown Swiss. Ze is drachtig van de Zweeds roodbonte stier Cigar. Over een maand moet ze kalven en ik ben heel benieuwd naar de kleur van haar kalf. Ik noem hem of haar alvast Mengelmoesje ;-).

Advertenties

12 thoughts on “Kruisling

 1. Mooie meid hoor, ze ziet er inderdaad onnederlands uit. Ik had geen idee dat er ‘vullesbakkies’ werden gefokt op nederlandse veehouderijen. 😉

  Like

 2. Ik vind haar prachtig met die lichte ring zo rond haar zwarte neus. Ik gok dat haar kalf rood wordt omdat dat er dan toch meer in zit dan het grijze, nl. van ‘oma’ en van vader………..

  Like

 3. Wat een mooie pink.Ben echt benieuwd hoe het kalfje er zal uitzien.

  Like

 4. Hé jullie ook aan de Zweeds roodbont? Levendige eigenwijze mengelmoesjes :-), ben ik ook wel benieuwd naar. Het Brown swiss heeft bijna dezelfde uiterlijke kenmerken als de Pimonteses bij ons in de stal zo te zien

  Like

 5. Een prachtig dier met de bruine kruin en oren en de witte ring om haar snoet. Ik ben benieuwd naar het mengelmoesje.

  Like

 6. Ik heb een stel halfzusjes van haar rondlopen. Die zijn wel 100% Brown Swiss. Ze lopen trouwens rond in de USA. Ik geniet van je prachtige land schap fotos.

  Like

 7. Dat is straks wel even wennen als ik behalve de roodbonte koeien ook egale grijsbruine koeien in jullie stal zie staan.

  Like

 8. Ohh wat spannend! Deze mix heb ik nooit gehad bij kleurenleer hi hi. Liep ook ooit stage op een boerderij in Hooghalen en mocht met de boer mee naar een KI-station. Reuze spannend. En ik kwam ogen tekort aan de fokstieren dat weet ik nog precies. Wat waren ze GROOT.
  Ben heel benieuwd naar het eindresultaat van mengelmoesje. Alpenweitje op de achterflank? 😀

  Like

 9. Als je een vaarskalfje wordt kun je haar nog altijd “pippi “of “heidi “noemen.
  Deze dame heeft prachtige ogen . Heeft een kruisling voordeel wat betreft melkgift, vleesproduktie of qua stamboek ?
  Of maakt het niet uit eigenlijk ?? (ik ben als Friezin getrouwd met een Sallander , daar komen ook prachtige kinderen van dus wat dat betreft….) Als je raszuiver ((brrrr eng woord ) teelt , behoud je toch de goede eigenschappen van zo’n koe ?
  (bedoel dit niet als kritiek hoor, maar zoiets vind ik als koeienfan wel interessant om te weten snap je .)

  Like

  • meneer de boer gaat over de fokkerij, ik weet er niet veel van af. Je probeert de goede eigenschappen in een koe te behouden of te verbeteren. Dat kan door met andere rassen te insemineren. Je krijgt dan heterosis: “Als de nakomeling een hoger resultaat laat zien dan het gemiddelde van de ouders is dit heterosis.” – http://bit.ly/1JDHTcD

   Like

 10. Prachtige foto van een mooie koeienkop. Lijkt bijna als een schilderij. Mooie kleur heeft ze!
  Groetjes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s