Over koetjes en kalfjes

Navelbreuk

6 reacties

Een van de kalfjes van de tweeling had een navelbreuk (Hernia umbilicalis). Het kan een aangeboren afwijking zijn of ontstaan na een navelontsteking. Een navelbreuk is een uitstulping van de huid onderaan de buik rond de navel. Het is een opening in de buikwand, hier kunnen buikorganen doorheen zakken. De darmen kunnen bekneld raken en hieraan kan een kalf doodgaan. Bij dit kalf was een operatie noodzakelijk, dinsdagmiddag is ze geopereerd. Provisorisch hebben we in het strohok een OK ingericht. Het kalf moest op de rug liggen, zodat de buik vrij lag. De dierenarts deed vakkundig haar werk. De huid rond de operatieplek werd geschoren, gewassen en ontsmet. Het kalf kreeg een lichte verdoving. De huid rond de navel is losgesneden en verwijderd, de buikwand is met hechtdraad dichtgemaakt en vervolgens is de huid dichtgeknoopt.navelbreuk kalf (2)navelbreuk kalf (1)Het kalf kreeg pijnstillers en antibiotica. Ze moest een dag op dieet – geen hooi, wel brokjes en drinken, en ze moest een paar dagen apart in een hok, zodat de wond kon genezen. Ze heeft de operatie goed doorstaan, ze is weer bij haar koppelgenootjes. 10 dagen na de operatie kunnen de hechtingen eruit.

Advertenties

6 thoughts on “Navelbreuk

 1. beterschap voor de patient ! Aan de verpleging/verzorging zal dat vast niet liggen !

  Like

 2. Dus kalfjes kunnen ook een navelbreuk hebben! Er gebeurt veel op jullie bedrijf en je moet dus ogen van boven en onderen hebben. En bij die vrouwelijke veearts zie ik alweer een nieuwe tv-serie 😉

  Like

 3. Zo dat is weer eens wat anders! Lijkt me nog niet eenvoudig, steriel werken in die omstandigheden. Hopelijk herstelt ze snel.

  Like

 4. Fijn dat ook kalfjes aan deze afwijking geopereerd kunnen worden. Je hebt mooie foto’s van de operatie gemaakt!

  Like

 5. Niets menselijks is de kalfjes vreemd.
  Op onze afdeling een bekende aandoening en ingreep.
  Mooi dat het kalf goed is genezen.

  Like

 6. Gelukkig kon ingegrepen worden voor het fout ging.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s