Over koetjes en kalfjes

Van jongveestal naar melkveestal (2)

7 reacties

Nadat het werk onder de grond klaar was, kon de bovenbouw beginnen. Er is een voorzichtig begin gemaakt met het metselen van de buitenmuren.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (15)Op 8 oktober zijn de spanten gezet. Dan pas kun je eindelijk zien dat het een stal wordt.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (16)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (17)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (18)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (19)Op 17 oktober zijn de platen op het dak gelegd.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (20)Op 30 oktober kwam de melkrobot. Er was enige lichte paniek, want er stond een Lely A3 next voor de deur, een nieuwere versie dan wij hadden gekocht… .verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (21)Gelukkig bleek dat de chauffeur de verkeerde melkrobot had opgeladen. Een paar uur later kwam de juiste Lely A3 – een goede tweedehandse. De melkrobot is op de plek gezet.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (22)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (23)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (24)Ondertussen is stug verder gewerkt: ik zal jullie alle details besparen – denk aan het aanleggen van allerlei leidingen, voegen buitenmuren, stukadoren binnenmuren, schilderen van al het houtwerk, coating op de vloer van de robotruimte: ik geef alleen de grote lijnen van de bouw. De matrassen zijn gelegd en het hekwerk is geplaatst.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (25)Er is vogelgaas voor de open zijkant van de stal gespannen – we hebben veel overlast van spreeuwen! – en er kwam een gordijn voor. Het gordijn is bij koud weer dicht, en bij mooi weer kan het helemaal open.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (27)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (28)De voersilo’s hebben we laten spuiten in de kleuren van de stal, licht- en antracietgrijs.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (29)Op woensdag 26 november hebben we het nieuwe gedeelte van de stal opgeruimd, geveegd. De melkrobot is die dag getest. En toen was het uur u daar, een deel van onze koeien kon naar de nieuwe stal – tot 1 april hebben we nog te maken met het melkquotum en tot die tijd is er vooralsnog geen uitbreiding van onze veestapel. Een laatste blik in een schone opgeruimde stal en laat dan de koeien maar komen!verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (30)

7 thoughts on “Van jongveestal naar melkveestal (2)

 1. Ziet er ‘gelikt’ uit !!

  Like

 2. Wat een klus! Maar jullie hebben het goed voor elkaar, het is helemaal klaar voor april. Van dat rode monster snap ik nog niet veel maar daar volgt vast nog wel een serie van.

  Like

 3. Wat een groot werk is er gebeurd bij jullie.Mag ik jullie alle succes toewensen voor een succesvolle uitbreiding.

  Like

 4. Er is veel werk verzet daar bij jullie, maar het resultaat mag er zijn. En wat minstens zo belangrijk is: het grote werk is klaar voordat de winter invalt, en dat is ook wat waard!

  Like

 5. Ziet er goed uit, mooie stal. Het spuiten van de silo’s in die kleuren vind ik een gouden vondst. Nu vallen ze niet zo erg op.
  Waar zijn eigenlijk die stangen voor? Waarom mogen ze niet gewoon zelf weten waar ze lopen, staan of liggen?
  Het lijkt me heel leuk om het in het echt te komen bekijken.
  Alweer bijna een jaar geleden dat we gezamenlijk een feestje hadden. Wat gaat de tijd toch snel.

  Like

  • Het is geen potstal. Tussen de stangen is hun ligplaats. Zo worden ze min of meer gestuurd in de manier van liggen in de boxen. Wij houden zo de hygiëne in de stal beter onder controle – schone koeien, we leveren graag melk met een hoge kwaliteit aan de fabriek, vandaar.
   Ik las deze week in een tijdschrift een recept met confit de canard, toen moest ik gelijk denken aan dat heerlijke etentje en die gezellige dag! Ja, waar blijft de tijd… .

   Like

   • Dank voor je uitleg. In je laatste log is het goed te zien, allemaal met het poepertje dezelfde kant op en met de uiers schoon op het ligbed.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s