Over koetjes en kalfjes

Van jongveestal naar melkveestal (1)

5 reacties

Voor we aan de verbouw van de jongveestal tot een stal voor melkkoeien konden beginnen, moest in de toekomstige jongveestal nog het een en ander worden aangepast. De aanwezige mestmixleidingen hadden we het eerste jaar al aangepast, maar dat werkte niet naar behoren. Daarom is een zuiggat voor de mestmixer gemaakt. Mest mixen we ongeveer een keer in de drie weken. Je mixt de mest, omdat je anders een scheiding krijgt tussen de dikke en de dunne fractie in de mest. In ongemixte mest verandert de dikke fractie een harde koek. Met ongemixte mest kun je niet zodebemesten.zuiggat mestmixer (1)zuiggat mestmixer (2)Toen dat klaar was kon het jongvee definitief naar de “nieuwe” oude stal verhuizen.veeverhuiswagenDe jongveestal (gebouwd in 1999, fase 1) hebben we uitgebouwd (fase 2). Op 1 juli zijn we begonnen met het uitgraven van de mestkelder.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (2)We wilden graag de betonvloer voor de bouwvakvakantie erin hebben, want dan had het beton drie weken de tijd om uit te harden en dat is gelukt. Op deze foto is duidelijk te zien dat het een halve stal was, de platen aan de zijmuur van de stal zijn op het dak van het nieuwe gedeelte gelegd.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (3)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (4)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (5)Na de bouwvak zijn de muren in de mestkelder gemetseld, een zwaar karwei!verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (6)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (7)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (9)Toen de keldermuren klaar waren, konden de roosters worden gelegd.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (10)verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (12)De zijmuur van de stal is helemaal verwijderd.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (13)Daarna zijn de boxdekken (ligplaatsen) voor de koeien gestort.verbouw jongveestal naar melkkoeienstal 2014 (14)En dan is het ondergrondse deel en het vloergedeelte van de stal klaar. (Wordt vervolgd).

5 thoughts on “Van jongveestal naar melkveestal (1)

 1. Mooi overzicht van de werkzaamheden. Het is toch een veel groter project geworden dan ik aanvankelijk voor ogen had. En dan de techniek die erbij komt kijken, alleen zo’n mestkelder en -mixer al … Maar ja, ik stam nog uit de tijd dat de mest met de kruiwagen op de mesthoop werd gebracht … 🙂
  Ik kijk uit naar het vervolg.

  Like

 2. En dan hebben jullie al bergen met werk verzet en het zit allemaal onder de grond, je ziet daar bijna niets van terug. Voordat jullie met deze uitbreiding konden beginnen moest er dus aan de overkant ook nog zaken geoptimaliseerd worden. Zo zie je maar weer dat het een heel proces is waarbij het één inhaakt op het ander. Ik vind het leuk en interessant om de bouw hier te volgen. Slim om die zijplaten te gaan hergebruiken. De platen verwijderen zal wel vlot gegaan zijn, maar ik zag dat er ook nog een stukje muur stond. Dergelijke klussen zoals het verwijderen van een stukje muur dat kost veel tijd, lijkt me.

  Like

 3. Imposant bouwwerk.

  Vriendelijke groet,

  Like

 4. Heel interessant om dit te kunnen volgen Hendrika

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s