Over koetjes en kalfjes

Georgica en Jonathan 1127

3 reacties

Vanmorgen bladerde ik snel door de krant, waar ik in de bijlage idfa 2014 (International Documentary Film Festival Amsterdam) onderstaande foto zag staan, met daarop een melkkoeienstal en een Lely Juno. ‘Hè’, dacht ik, ‘Reclame van Lely in een filmkrant?’ Toen zag ik dat het een advertentie van SNG film was. Mijn interesse was gewekt.GeorgicaWaar zou dit over gaan? Er stonden twee filmtitels bij. De eerste was raak. Het beeld komt uit Georgicaeen film van Katelijne Schrama. “De Nederlandse boer en politicus Sicco Mansholt, als minister en eurocommissaris van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog groot pleitbezorger van grootschalige landbouw, kreeg in zijn nadagen spijt van zijn beleid. Op zijn sterfbed zou hij Vergilius’ klassieke leerdicht Georgica hebben gelezen, waarin de Romeinse landbouw, bos-en wijnbouw, vee- en bijenteelt worden bezongen en waaruit lessen te halen zijn over de verhouding van de mens tot de natuur. Dat is het uitgangspunt van de film Georgica, die een bespiegeling vormt op de verworvenheden van de grootschalige landbouw in de Nederlandse Flevopolder.” Te zien op het idfa in Amsterdam. Een andere documentaire – ook over Flevoland – van haar is 360° horizon, land without a past. Deze documentaire staat volgend jaar op het programma van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Ik hoop dat beide documentaires ooit op tv te zien zijn.

Nu ik het over documentaires heb: toen ik een paar weken geleden zonder pc zat, kwam de EO-documentaire – gemaakt door Henk Dokter – Het levenswerk van kalf Jonathan 1127 op tv: “Hoe ziet de levensweg eruit van een kalf die na zijn leven op je bord ligt?Schermopname (1) Jonathan 1127 groeit op op Boerderij Lindenhoff. Hij is een stier van het – van oorsprong uit de Pyreneeën afkomstige – vleesras Gasconne. Het gaat over de productie van luxe vlees, in ieder geval niet iets wat dagelijks op mijn bord ligt. Het is heel mooi gefilmd en gemonteerd met de natuurlijke geluiden en zonder commentaarstem! De film begint en eindigt met muziek  van – staat niet op de aftiteling… – Eric Vloeimans en het Holland Baroque Society‘Mine own king am I’ van de cd Old new & blue (ligt al maanden in mijn cd-speler).

Advertenties

3 thoughts on “Georgica en Jonathan 1127

 1. Enige tijd geleden hoorde ik van een kennis die naar een toneelstuk over Mansholt was geweest. In Drenthe. Ik las net dat hij hier niet ver vandaan woonde vlak voor zijn sterven.

  Like

 2. De docufilm over Jonathan 1127 hebben we laats op tv gezien. We vonden het een erg mooie en met zorg gemaakte film.

  Like

 3. dank voor de kijk tips en de muziek
  Elk jaar denk ik , dat ik keer naar dfa wil, maar komt er niet van.,maar regelmatig komen documentaires op tv en met uitzending gemist kom je,dan een heel eind

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s