Over koetjes en kalfjes

Drents Cultureel Café

5 reacties

Sinds maart dit jaar organiseren de samenwerkende partners in het mooiste gebouw van de stad – het gebouw was genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2014 (niet gewonnen) – een Cultureel Café op de eerste zondag van de maand – m.u.v. de zomermaanden. Zelf zit ik niet op zondagse activiteiten te wachten, maar afgelopen zondag hadden ze toch wel een erg interessant programma. Het thema was: Drentse taal en cultuur. Miss en Mini-Miss Ganzenhoedster 2013 verwelkomden de bezoekers – aanstaande maandag op Ganzenmarkt is de nieuwe missverkiezing. We kregen van de beide missen een sticker en button met de tekst: “Tegen mij kuj Drents praoten!Drents Cultureel Café Coevorden november 2014 (1)De middag werd in het Drents aan elkaar gepraat door directeur en streektaolfunctionaris van het Huus van de Taol en schriever Jan Germs. Hij las ook twee verhalen voor uit een van zijn boeken.Drents Cultureel Café Coevorden november 2014 (5)Dameskoor Sweelodie – het koor won de Drentse Korenslag 2014 – gaf twee keer een optreden.Drents Cultureel Café Coevorden november 2014 (3)Drents Cultureel Café Coevorden november 2014 (2)Lambert Hans – hij is o.a. stadsgids – vertelde over de geschiedenis van de Ganzenmarkt.Drents Cultureel Café Coevorden november 2014 (4)En tot slot was het podium voor bassist en zanger William Bossong (hoe Drents wil je een naam hebben 😉 ) van de Drentstalige boerenrockband Mooi Wark.Drents Cultureel Café Coevorden november 2014 (6)William kon humoristisch over de belevenissen van Mooi Wark vertellen. Hij had nu heel ander publiek dan hij in de feesttenten gewend is ;-). Hits als In de blote kont en Zo geil als een bossie siepels in augustes zijn tot de verbeelding sprekende hits. Mooi Wark is dan ook razend populair onder (plattelands)jongeren, in 2008 speelden ze het Amsterdamse Paradiso plat. Zelf vind ik Warkende helden (Working Class Hero/John Lennon) een mooi lied. En de afsluiting van de middag was als gewoonlijk van striptekenaar Herman Roozen, hij maakt tijdens het Cultureel Café bijpassende cartoons met in de hoofdrol Gans en Geesje:Drents Cultureel Café Coevorden november 2014 (7)Drents Cultureel Café Coevorden november 2014 (8)De striptekenaar is duidelijk een import-Drent – hij komt uit de Achterhoek: hij husselt praoten en proaten lekker deur mekare. En ik heb m’n verzameling gesigneerde boeken uitgebreid:SAM_0797Kortom, een heel gevarieerd programma, waar iedereen belangeloos(!) aan meewerkte.

Advertenties

5 thoughts on “Drents Cultureel Café

 1. Toevallig had ik gisteren een bespreking waarin we het ook hadden over het houden van een literair café hier in de wijk. Dit is een mooi voorbeeld!

  Like

 2. Ik bedoel natuurlijk cultureel i.p.v. literair!!!

  Like

 3. Dat klinkt als een leuk programma. Volgens mij hoefde je daar niet te vervelen.
  Een mooi beeldimpressie heb je gegeven.
  Sweelodie mag nog wel wat YouTube filmpjes publiceren wat ik kon niet veel van hen vinden. Dat lukte bij Mooi Wark beter. 😉

  Like

 4. Een gevarieerde middag heb je gehad. Zeker weten dat het in een mooi gebouw was. De tekeningen liggen op een mooi en interessant stuk vloerbedekking.

  Like

 5. Mooi beeldverslag. Je hebt je weer heerlijk kunnen uit;even als huisfotograaf van het mooiste gebouw van de stad.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s