Over koetjes en kalfjes

Ferme jongens, stoere knapen

7 reacties

Kompas JoJo en Kompas Chris gaan naar Rusland exportHet zijn ferme jongens, stoere knapen, deze twee jonge stieren. Even rustig poseren voor de camera zat er helaas niet in.Kompas JoJo en Kompas Chris gaan naar Rusland export (2)De oudste van de twee – Kompas JoJo – is geboren op 8 november 2013 (vader: De Vrendt Deputy). Hij is vernoemd naar mijn schoonouders, en zijn naam is een ook kleine ode aan Jeroen Willems: hij vertolkte het lied JoJo van Jacques Brel zo hartverscheurend mooi. De jongste is Kompas Chris, hij is een maand later geboren. Zijn vader is de stier Talentino.Kompas JoJo en Kompas Chris gaan naar Rusland export (1)Twee weken geleden kwam een Nederlandse exporteur in vee met twee Russen en een tolk op ons bedrijf. De Russen waren op zoek naar Nederlandse stieren. Onze twee jonge stieren voldeden aan hun eisen. Ze zijn ook veterinair goedgekeurd – hun bloed is o.a. onderzocht op aanwezigheid van het Schmallenbergvirus. Het was even spannend, want net rond de tijd van de verkoop was Rusland bezig met een importverbod op land- en tuinproducten uit Europa. Het importverbod geldt echter niet voor fokvee. Gistermorgen zijn JoJo en Chris vertrokken.Kompas JoJo en Kompas Chris gaan naar Rusland export (3)Kompas JoJo en Kompas Chris gaan naar Rusland export (4)De stieren gaan eerst naar een exportstal en van daaruit gaan ze richting Rusland.Kompas JoJo en Kompas Chris gaan naar Rusland export (5)Zo’n importverbod op land- en tuinbouwproducten zal effect hebben op de prijzen, en dus op ons inkomen. En je hebt er helemaal geen invloed op.

7 thoughts on “Ferme jongens, stoere knapen

 1. Prachtige foto’s weer. Een technisch vraagje: hoe krijg jij zoveel licht in je foto’s? Heb jij standaard beetje overbelichting aanstaan?

  Like

  • Deze foto’s heb ik gemaakt met een Canon Powershot SX 50 HS, een allround compactcamera. Meestal gebruik ik voor binnen in de stal de automatische belichting (bevalt mij het beste) en wordt de sluitertijd te hoog of vind ik de belichting niet goed, dan stel ik handmatig in – ISO, witbalans en diafragma. En regelmatig pas ik in een fotobewerkingsprogramma de belichting iets aan, soms iets donkerder en soms iets lichter, en het contrast verhoog ik meestal iets. Op m’n tablet vind ik ze zelf meestal te donker.

   Like

 2. Ja dat soort ontwikkelingen zijn niet fijn, je staat machteloos. Maar ik ben blij voor de stiertjes, die hebben een betere toekomst dan heel wat soortgenoten. Leuke foto van JoJo, het lijkt waarachtig of hij ook staat te zingen.

  Like

 3. De stiertjes is een beter leven beschoren dan menig ander stiertje.
  Heel vervelend de boycot. En je kunt er inderdaad niets aan doen. Ik hoop van ganser harte dat jullie toch niet al te veel problemen zullen krijgen.

  Like

 4. Dat zijn stoere baasjes Hendrika

  Like

 5. Voor jullie een geluk dat het doorging.
  Triest voor de genoemde beroepsgroep.

  Like

 6. Gelukkig dat ze nog zijn weggegaan en jullie kunnen verdienen, want je moet er wel van eten enz.
  En dan praten ze over meer boycots…..Het wordt er allemaal niet leuker op en de agrarische tak is het eerste slachtoffer, maar er zullen er nog genoeg volgen en uiteindelijk hebben we er allemaal last van.
  Groetjes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s