Over koetjes en kalfjes

Bevrijdingsdag

5 reacties

Een paar maanden geleden hoorden we dat in een uitgave van een Vereniging voor Heemkunde een foto en het levensverhaal stond van de opa van meneer de boer.opaIk vroeg een exemplaar aan, en zo had ik mailcontact met de desbetreffende vereniging. Ik was benieuwd of ze meer gegevens hadden van oom A, de grondlegger van ons bedrijf  – en de broer van deze opa. We wisselden over en weer gegevens uit. Oom A. is wethouder geweest van 1936 t/m 1958. Ik was benieuwd wat zijn rol in de oorlogsjaren is geweest en het antwoord daarop was:

Op 14 juni 1945 schrijft de burgemeester van H. een brief aan de heer Militair Commissaris te Deventer, dat de wethouders, de Heeren A. H.  en E.J. van der V.  zich in alle opzichten gedurende den bezettingstijd goed hebben gedragen en dat het zuiveringsbesluit op geen hunner van toepassing behoeft te zijn.”

Ik ben al jaren op zoek naar een aantal foto’s uit 1945, die gemaakt zijn – kort na de bevrijding – achter de oude boerderij. En ook die foto’s kreeg ik digitaal aangeleverd. Tanks en militairen uit Canada:Bevrijding 1945En een groepsportret:Bevrijding 1945 (1)Ik kreeg de namen van de personen die op de foto staan: de vrouw van oom A – tante L. – en haar moeder, buren, bevrijders. De onderste vier – de jonge man en de drie jongens – zijn onderduikers. “Hé”, dacht ik, toen ik deze foto en namen zag, “oom A. ontbreekt”. En meteen realiseerde ik dat hij de foto’s zelf heeft gemaakt, want hij was ook amateurfotograaf. Ik ben erg blij met bovenstaande gegevens en foto’s. Door de jaren heen krijg ik een beeld van deze oom A.: een bijzondere man.

Advertenties

5 thoughts on “Bevrijdingsdag

 1. Heel bijzonder dat je een stuk familiegeschiedenis hebt gekregen.

  Like

 2. wat een bijzonder verhaal Hendrika, het is altijd interessant om in familiegeschiedenis te duiken, en zeker als het gaat om de periode 1940- 1945 .
  We hebben een boek over 300 jaar familie van mijn vader, en onlangs kreeg ik een mail van(volle) een neef van mij,met het verzoek mijn levensgeschiedenis op te schrijven, zodat ze een vervolg kunnen uitgeven.Ik heb veel verhalen over mijn vader gehoord (alleen maar goeie hoor )die ik nog helemaal niet kende, kun je na gaan. Helaas kan mijn vader het niet meer allemaal na vertellen .

  Like

 3. Allemaal heel interessant hoe je soms toch nog aan allerlei stukjes familiegeschiedenis kunt komen.
  Ik lees Deventer, misschien dat je bij het HCO (Historisch Centrum Overijssel) ook nog wat te weten kunt komen, zij hebben een bijzonder groot archief wat dagelijks wordt aangevuld.

  Like

 4. Prachtig, Hendrika, en dan bedoel ik zowel de foto’s als het verhaal.
  Ik vroeg me even af hoe het oom A. lukte om de boerderij en het wethouderschap te combineren, maar dat werd al snel duidelijk in hoofdstuk 2 van het familieverhaal. Het hoofdstuk ‘Bevrijdingsdag’ vormt daarop een mooie aanvulling.

  Like

 5. Dat is geluk hebben want er is in die periode zoveel verdwenen.Blij voor je dat men het u heeft toegestuurd Hendrika

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s