Over koetjes en kalfjes

Onderhoudsbeurt

7 reacties

Een melkrobot werkt 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Op tijd een onderhoudsbeurt is nodig om de machine vlekkeloos te laten lopen. Vandaag was het weer zover.

Onderhoudsbeurt 
Deze keer was het een grote onderhoudsbeurt en het KOM-rapport moest worden gemaakt. De hele middag was de melkrobot uit bedrijf. De koeien zijn hierdoor uit hun melkritme gehaald. Het duurt bijna een dag voor je ze weer in het ritme hebt. We moeten ze nu constant naar de melkrobot drijven. Het is behoorlijk onrustig in de stal, de koeien laten weten dat ze van slag zijn.

Advertenties

7 thoughts on “Onderhoudsbeurt

 1. Krijgen de koeien geen problemen als ze een middag niet gemolken worden?

  Like

 2. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze van slag zijn. Het voordeel van koeien is dat het maar een dag duurt voordat ze weer in het ritme zijn. Hoe meer hersenen hoe langer het duurt, volgens mij. 😉

  Like

 3. Dus koeien zijn, net als wij, ook gewoontedieren. 🙂

  Like

 4. @Hanny: ze worden er onrustig van en beginnen te loeien om te laten weten dat er ‘iets’ anders gaat dan anders. Ze moeten een voor een door de melkrobot en dat duurt even. Ze krijgen er niet echt problemen van, als we er maar voor zorgen dat ze ook allemaal een melkbeurt krijgen. Een melkrobot melkt normaal 6-8 koeien per uur. Omdat ze nu een paar uur niet gemolken zijn, geven ze ook meer melk. Momenteel melkt de robot ongeveer 6 koeien per uur. We melken op dit moment 60 koeien, dus ben je ongeveer 10 uur verder voordat iedereen een keer geweest is. Na die 10 uur willen de eersten alweer gemolken worden, en zo loop je langzaam de achterstand in.

  Like

 5. Wat een geweldig stuk techniek gaat er toch schuil achter die melkrobot. Dat verdient inderdaad z’n onderhoud om langduriger ongerief voor de koeien te voorkomen.

  Like

 6. Tjee, das ook onhandig. Weet je dat ik daar nog niet eens bij stil heb gestaan….
  Gelukkig hebben wij er straks 2, die zullen dan neem ik aan om de beurt worden nagekeken.

  Like

 7. Je kunt er weinig anders aan doen denk ik.. Want zonder onderhoud staan ze straks nog langer zonder!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s