Over koetjes en kalfjes

Grasoogst in de herfst

16 reacties

Schudder 
Ik kan me niet herinneren dat we ooit zo laat in het seizoen met de grasoogst bezig zijn geweest. We maaien wel vaker laat in het seizoen, maar dat is altijd om het gras niet te lang de winter in te laten gaan. Momenteel zijn we met een ‘normale’ grasoogst bezig… . Maandag heeft de loonwerker een deel van het gras gemaaid. Al onze hulpen, waar we in de zomermaanden een beroep op kunnen doen, zijn weer naar school en aan de studie en onze medewerker heeft vakantie, hij is o.a. op huwelijksreis :~). We hebben nog niet alles laten maaien, een deel van het land is nog veel te nat; je vernielt al snel de structuur van de zode als je met zware machines over nat land rijdt. Aan het eind van de week wordt het overgebleven grasland gemaaid.

Grasoogst in de herfst 
Donderdag wordt het gras – dat maandag is gemaaid – ingekuild, vrijdag wordt een deel van de maïs gehakseld. Het zijn voor de loonwerkers – en boeren – drukke dagen: de maïsoogst is begonnen, de aardappels moeten van het land en alle boeren zijn met de grasoogst aan de gang. En daarbij, de daglengte is aanmerkelijk korter en het gras droogt veel minder snel dan midden in de zomer.

Advertenties

16 thoughts on “Grasoogst in de herfst

 1. Het is een raar jaar voor jullie. Dan weer is het veel te droog, terwijl de rest van het land zucht onder de regen, en vervolgens is de natte herfst aangebroken. Het leven van een boer gaat niet over (rozen) gras.

  Like

 2. Wat een drukke tijd voor jullie. Het leven van een boer(in) gaat wel helemaal gelijk op met seizoenen en weer. Je weet dus van te voren niet waar je aan toe bent. Het weer valt niet altijd te voorspellen. Of zie ik dat verkeerd? Ik krijg door je weblog in ieder geval wel meer te weten over het leven op een boerderij. Kan misschien ook wel eens handig zijn als ik mijn kleindochter zo ver krijg hier eens een werkstuk over te maken. Over koeien bijvoorbeeld. Filmpjes van jou in overvloed. Ze is een echte dierenvriend, maar ja, woont in een stad, dus paarden. Paardrijden is haar passie.
  Groetjes,
  Marian

  Like

 3. @Marian: je ziet het helemaal goed. Wij leven met onze koeien door de seizoenen en we zijn erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is geen baan van 8 tot 5, je bent er bij wijze van spreken 24 uur per dag mee bezig. Het onvoorspelbare houdt het wel levendig. Soms is het ook lastig, omdat je niet alles kunt plannen zoals je zou willen.
  Ah, kleindochter is een echt paardenmeisje :~).

  Like

 4. Dan denk je in deze tijd zal buiten de aardappelen en mais de drukte wel over zijn maar dan heb je het gras nog
  Gelukkig wordt het voor jullie( ook voor ons) droog weer en komt de wind uit het oosten zodat het beter droogt. Ik wens jullie dan ook veel succes de komende week

  Like

 5. Hopelijk komt alles goed binnen. Het is wel vreemd ja, hier groeid het gras opeens ook weer terwijl het te nat is om met trekkers op het land te gaan en de koeien het land vertrappen. Of we helemaal genoeg wintervooraad hebben is nog maar de vraag…

  Like

 6. Hopelijk kan deze late grasoogst het eerder opgelopen tekort aan gras goedmaken.

  Like

 7. Krijg je het gras nog wel droog? De grasdrogerijen draaien momenteel op volle toeren. Niets voor jullie? Ook omdat je eerder schreef dat de kwaliteit van het gras in herfst een stuk lager is dan in de zomer.

  Like

 8. @Geert: de grasdrogerijen in Ruinerwold en Oosterwolde zijn coxc3xb6peraties, wij zijn geen lid. Ook aan grasdrogen bij de drogerij hangt een prijskaartje. We hopen dat we het gras droog kunnen oogsten, vanmiddag vielen er een paar spetters – was vlgs mij niet de voorspelling… .

  Like

 9. Hier en in Zuid-Friesland viel aanzienlijk meer dan een paar spetters.
  Het viel me al op dat er op vele plaatsen nog gras op het land lag te wachten.
  De partners van de loonwerkers hebben in deze tijd niet veel aan hun mannen.
  Succes met deze oogst!

  Like

 10. Een hele belasting extra!
  Ik hoop dat jullie alles op tijd binnenkrijgen!

  Like

 11. Vanmorgen vroeg, om 6.00 uur kwam ik de loonwerkers al weer tegen toen ik de honden uitliet. Van het gras in de mais. Mais van het land, is voor mij altijd het begin van de herfst.

  Like

 12. hier aan de overkant van de Engelenvaart zijn ze nu ook bezig met het mais, heerlijk, dat geluid , machines die over het land gaan en het mais er afhalen…..

  Like

 13. Hier in de buurt nog niemand met maxc3xafs bezig gezien, maar inderdaad veel met gras! Deze paar dagen hebben jullie echt nog even nodig dus. Gelukkig is het nog steeds droog.

  Like

 14. Hopelijk is het ondertussen gelukt met het gras?

  Like

 15. @Sandra: het gras ligt nog op het land, we hebben al een paar dagen de voorspelde zon niet gezien… .

  Like

 16. oei, dat is echt balen. Gisteren was het hier heerlijk drogend weer , ik hoop bij jullie ook!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s