Over koetjes en kalfjes

Tussen de buien door

5 reacties

Stro keren 

Het waren drukke dagen voor meneer de boer – en voor de medewerkers van loonwerkbedrijven. Vorige week woensdag was een hectare of 8 grasland gemaaid en het was de bedoeling dat het vrijdag werd ingekuild, maar er viel meer regen dan werd voorspeld. Afgelopen weekend was het mooi weer, het hele weekend waren veel boeren – net als meneer de boer – aan het schudden en harken.

Rtv drenthe teletekst 
Maandagmorgen om 8 uur waren de medewerkers van het loonwerkbedrijf er om het gras in te kuilen. Later op de dag is het stro geperst. Het stro heeft ruim twee weken op het land gelegen en door de regen kon het niet eerder worden geperst. Het is niet mooi goudgeel stro zoals in andere jaren, het is bruin en stoffig. We hadden niet genoeg stro en vanmorgen rond 8 uur werd op het land van een achterbuurman de overige balen geperst. Meneer de boer heeft snel de resterende balen van het land gehaald. Gelukkig net voor er weer regen viel. Stro is geen koeienvoer: we gebruiken het om de hokken voor de kalveren ermee in te strooien.

Advertenties

5 thoughts on “Tussen de buien door

 1. Ik zag gister tussen Oudemolen en Taarlo ook een enorme stoftoestand. Bleek een boer daar slechts bezig met het opladen van pakken stro.

  Zondag waren er ook frappant veel boeren aan het hooien in Noord-Drenthe.

  Like

 2. Dat zijn wel hele vervelende weersomstandigheden, de droogte in het voorjaar en nu de extreme regenval.

  Zondag waren we bij mijn zwager en ook hij moest tegen zijn principe in, op zondag aan de slag met het graan.
  Jullie zijn afhankelijk van het stro voor de hokken en moeten dus zorgen voor een voorraad stro. Mijn zwager gaat vanaf volgend jaar alle stro verhakselen. Het risico dat het op het land blijft liggen vanwege het weer is te groot en dan moet het later alsnog verhakselt worden. Hij heeft zelf geen stro nodig en van stro verkopen wordt je niet rijk. Er schijnt zelfs een gezegde te zijn die zegt: “Als je van stro rijk wordt, wordt je nooit meer arm…”.
  De foto genomen vanuit het lage standpunt vind ik erg mooi gekozen.

  Like

 3. Gelukkig dat jullie het net op tijd binnen hadden. Want als het er dinsdag nog had gelegen, dan was het misschien niet goed gekomen.

  Like

 4. het gras van ons ligt er nog…je zag hier gisteren in de regen ook nog trekkers met dubbellucht banden en opraapwagens rijden. Ik weet niet wat met dat gras gebeurd, maar dat de nood hoog is…
  Het stro is vereselijk stoffig. Voor mijn pony’s niet goed maar het neemt wel heel goed veel vocht op.

  Like

 5. Hier zie ja al dagen alleen maar combines rijden om het graan te oogsten en persen om strobalen te maken! Onze stro is binnen, maar we hebben nog niet voldoende.
  Wij hebben maandagavond weer 20 ha gemaaid en dat wordt vandaag in balen geperst voor het jongvee. Weer is hier goed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s