Over koetjes en kalfjes

Perpetuum mobile

10 reacties

Koeien komen en koeien gaan. Vandaag gaan drie koeien weg voor de slacht. Met de ene koe heb je betere band dan met een andere. Bij twee van de drie koeien hoort een verhaal.

Koe 720:

Koe 720

Ze was altijd een onopvallende koe in het koppel, alleen tijdens het melken viel ze op, maar dan in negatieve zin. Als je 50 mensen 100 meter laat hardlopen, zullen de looptijden verschillend zijn. Een goed getraind iemand loopt de 100 meter sneller dan een ongetraind iemand. Zo is het ook bij koeien. De ene koe melkt heel snel – heeft een hoge melksnelheid, een ander heel langzaam – heeft een lage melksnelheid. De melksnelheid kun je overigens niet trainen, het is genetisch bepaald. Koe 720 was zo'n langzaam melkende koe. Toen we onze koeien in de melkstal molken, zorgde ik er altijd voor dat koe 720 achteraan in de melkstal stond. Ik sloot haar melkstel als eerste aan. Als de andere koeien klaar waren, liet ik die eruit, en stond koe 720 vooraan en sloot ik haar melkstel voor de 2e keer aan. In de melkrobot viel haar lage melksnelheid iets minder op – tenminste, wat betreft ergernis. Terwijl andere koeien ongeveer gemiddeld tussen de 5 en 10 minuten voor een melkbeurt in de melkrobot staan, stond zij er rustig 20 minuten in. Ze had een aardig karakter en omdat er verder niks mis met haar was, mocht ze – ondanks haar lage melksnelheid – een paar jaar blijven. Ze werd niet meer drachtig en daarom vertrok ze vandaag.

Koe 580:

Koe 580

Ze was tot vandaag onze oudste koe. Ook zij was een onopvallende koe in het koppel. Ze had een lief karakter, in tegenstelling tot haar moeder. Dat was destijds een zeer dominante koe. Haar moeder is een tijdlang overduidelijk de baas geweest. Sommige koeien zijn dat heel subtiel, haar moeder stond haar mannetje. Als een koe na haar zwangerschapsverlof in de kudde terugkomt, moet altijd de rangorde weer even worden vastgesteld. Als haar moeder terug kwam, gingen we er altijd speciaal naar kijken. Ze maakte met veel bombarie een rondje door de stal, deelde hier en daar een ferme kopstoot uit. Als ze haar rondje had gedaan, stonden alle koeien sidderend in de boxen verschrikt om zich heen te kijken. Het was weer duidelijk dat mevrouw de bazin terug was.
Koe 580 is geboren in maart 1999, ze is ruim 11 jaar geworden. Ze was een ijverige koe en heeft goed voor ons gewerkt. Ze gaf veel melk, haar vet- en eiwitgehalte waren aan de lage kant. Ze heeft totaal 91.319 kg melk gegeven met 3.70% vet en 3.28% eiwit. We hebben drie goede nakomelingen van haar. Ze had de laatste weken last van haar klauwen. We hebben er alles aan gedaan, maar ze herstelde niet. Leven moet geen lijden worden, daarom is ook zij vertrokken. Bij haar was het wel weer even slikken. Nu is zij onze oudste koe.

Advertenties

10 thoughts on “Perpetuum mobile

 1. Tja …, zo gaat dat, eerst gebruiken we de melk, dan eten we het vlees, een klein deel wordt vernietigd en de rest wordt gerecycled, het is niet anders.
  Heeft het intussen wel voldoende geregend bij jullie?

  Like

 2. @Geert: van afgelopen weekend tot nu is er 17 mm regen gevallen. Beter iets dan niets, maar er mag nog wel veel meer vallen.

  Like

 3. Ik zal verklappen dat ik een hoge melksnelheid had met een hoog vetgehalte, want die van ons groeiden als kool. 😉
  Mijn eega heeft zo’n tante gehad als de moeder van koe 580. De vijf zussen van deze tante sidderden van angst als ze in de buurt was of met hen telefoneerde. Ze deelde altijd wel een kopstoot uit.
  Koeien zijn net mensen, mensen zijn net koeien…

  Like

 4. Ergens doet het pijn het afscheid moeten nemen om economische redenen. Je gunt ook koeien een fijne oude dag. Als lijden om de hoek komt kijken, is het natuurlijk anders.

  Like

 5. Als ze niet hersteld dan blijft er inderdaad weinig anders over.
  Haha die moeder.. *gniffel* zo is het ook bij de mensheid!

  Like

 6. Mooie verhalen, Hendrika.
  Je weet productie en aandacht en liefde voor jullie dieren op een treffende manier te verenigen en te verwoorden.

  Like

 7. Ik vind het heel boeiend om over jullie ‘lief en leed’ te lezen en dan ook nog gelardeerd met mooie foto’s. Er gaat een wereld voor me open, stadsmens zijnde ;0)

  Like

 8. 20 min.?? je zal het met de hand moeten doen…
  ik kan mij indenken dat je opvreet met melken dan

  OT is u vanavond in D, u weet inmiddels van Margaretha
  die heeft u even netjes gegoogeld toch.?? 😉

  Like

 9. Wat mooi om ook iets over de verschillende karakters te horen en hoe jullie daar al dan niet op inspelen

  Like

 10. Ik heb met aandacht de achtergronden van de 2 oude koeien gelezen.
  Begrijpelijk,maar…ik zou geen boerin kunnen of willen zijn.
  Groetjes,Joke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s