Over koetjes en kalfjes

Droogte

19 reacties

De laatste keer dat we gras hebben ingekuild was op 22 juni. Als je een normaal groeiseizoen hebt, kun je ongeveer om de 4 weken inkuilen. Omdat het hier de laatste weken nauwelijks heeft geregend, staat de grasgroei al wekenlang stil. Vaak komt het wel weer goed, maar op dit moment lijkt het erop dat we niet voldoende wintervoorraad zullen oogsten. Een gewas dat wel goed tegen deze droogte kan, is rode klaver. In een perceel grasland hebben we ook rode klaver ingezaaid. Andere jaren zie het er zo uit, nu zie je vrijwel geen gras meer, alleen klaver.

Rode klaver

Rode klaver (1)
In onze omgeving worden aardappelen geteeld. Door de droogte bloeien de aardappelplanten voor de tweede keer, er is kans op doorwas.

Advertenties

19 thoughts on “Droogte

 1. Ik hoorde een boer hier


  laatst beweren dat de nu uitstevende Friesch-Groningsche witte klaver vxc3xa9xc3xa9l beter is dan moderne rode klaverrassen, vanwege het hoge blauwzuurkarakter van de laatste.

  Like

 2. t’is jammer dat koeien niks aan honing hebben want als je nu wat bijen kassen neer zet….
  Hebben jullie ondertussen nog geen regen gehad??? Hier is wel weer genoeg gevallen!Wat een verschil toch in zo’n klein landje!

  Like

 3. Vandaag waren we in de buurt en het viel ons op dat het zo droog was bij jullie, terwijl het bij ons alweer aardig geregend had. Ook al is de afstand niet al te groot, de verschillen zijn wel groot. Ik hoop dat jullie toch je portie water krijgen (en dan hier droog svp).

  Like

 4. Oei dat is wel heel erg veel rode klaver..
  Nu snap ik waarom wij hier ook aardig wat zien. De maand juli was ook vrij droog.
  Nou ik wil best wat regen jullie kant op sturen hoor. 😉

  Like

 5. Vanochtend hebben we het nog uitgebreid gehad over het droge gebied waar jullie boeren.
  Maar hebben jullie vandaag ook niet voldoende gehad? Het kwam hier met bakken naar beneden.
  Als je afhankelijk bent van regen dan is het toch wel erg vervelend dat er zo weinig valt in het gebied waar je woont.
  Ik vind het op het ogenblik wel opvallend, de rampen die er nu zijn. In Rusland enorm veel branden door aanhoudende droogte en dan de overstromingen in Centraal Europa. De toestanden in Pakistan en ga zo maar door.

  Like

 6. @Gelkinghe: we hebben ooit witte klaver geprobeerd: was geen succes.

  Like

 7. Het regent hier wel iets, maar het stelt niet veel voor. Gisteren en vandaag totaal 4 mm, de buien trekken langs ons heen… .

  Like

 8. Tjonge, je mag wel wat bij ons ophalen hoor :). Wij hebben al drie dagen vooral regen. Wij willen ook onze derde snede binnenhalen, maar bij ons is het nog even te nat. Hopelijk klaart het hier iets op en waaien de regenwolken naar jullie toe.

  Like

 9. Bij jullie trekken de buien langs en bij ons bleef een bui gister de hele middag hangen. Ik hoop dat dat bij jullie ook snel gaat gebeuren.

  Like

 10. Wat bijzonder van die “doorwas”, dat wist ik niet. Hopelijk komt het nog goed met jullie gras!
  groet,
  Lenie

  Like

 11. Het is weer oneerlijk verdeeld …

  Like

 12. De een wil regen de andere droogte , voor jullie is het heel vervelend dat er niet genoeg water valt.
  Je foto’s hieronder van de mist zijn een pracht

  Like

 13. Wat zal dat klaverveld er mooi uitzien s’morgens vroeg helemaal vol met dauwdruppeltjes of bij mist, want klaver houdt op een prachtige manier druppels vast.Die tweede foto is heel prachtig met die dreigende lucht er boven.

  Like

 14. Is er inmiddels al regen gevallen? En zijn er gunstige vooruitzichten?

  Like

 15. @Josxc3xa9, Zweden: er is nog steeds niet veel regen gevallen, het is millimeterwerk ;~(. Het is echt Hondsdagenweer. Morgen maaien we de derde snee.

  Like

 16. Mijn gras wil ook niet groeien, maar daar is een andere oorzaak voor. Het stikt hier van de engerlingen in de tuin. Maar het weer is ook nooit goed hxc3xa8? Kan me voorstellen dat dit voor jullie weer extra geld gaat kosten.

  Like

 17. Occasionally I read your blog. We are farmers in Canada , also milk cages . I try to write the Hollands – you may laugh . It’s also been dry and hot again . approx 32 degrees. We had 11 inches of rain on the weekend . The men are now besig the third cut grass , it is less , but then the work done quickly ! Dairy Mary

  Like

 18. De uitspraak Hondsdagenweer ken ik niet. Iets Drenths? Succes met maaien en kuilen!

  Like

 19. @Josxc3xa9, Zweden: Hondsdagenweer is niet typisch Drents, het is de periode tussen ongeveer 20 juli en 20 augustus – hoog zomer, en heel wisselvallig weer: http://www.knmi.nl/cms/content/21698/hondsdagen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s