Over koetjes en kalfjes

Zuidenveld (1)

3 reacties

Het Zuidenveld was vroeger een van de zes dingspillen in Drenthe. Zuidenveld is een woord dat bij Z-O-Drenthe hoort. Op oude kaarten kom je de naam al tegen, al is het dan gespeld als ‘Suydevelt’ – onderstaande afbeelding is afkomstig uit de atlas van Blaeu.

Suydevelt

In 1844 is het het Drents Landbouw Genootschap (DLG) opgericht. Deze organisatie werd in het leven geroepen om de landbouw in Drenthe te bevorderen. "Belangrijke activiteit van het DLG was het organiseren van landbouwtentoonstellingen, vooral voor keuring van vee. De eerste werd gehouden in 1845 in Dieverbrug, waar 7 paarden, 10 stieren en 11 koeien ter keuring werden aangeboden. Na 1853, toen er vier afdelingen waren gevormd werden jaarlijks in elk daarvan tentoonstellingen gehouden. Hier ligt de basis van de Noordenveld, Middenveld, Zuidenveld, Oostermoer en Westhoek tentoonstellingen die de gehele 20e eeuw tot het vaste Drentse zomerprogramma zouden behoren."
De eerste Zuidenveldtentoonstelling werd gehouden in 1920. Deze tentoonstelling werd afwisselend georganiseerd in de voormalige gemeentes Dalen, Coevorden, Oosterhesselen, Schoonebeek, Sleen, Zweeloo, Odoorn en Emmen. De onderlinge strijd tussen deze gemeentes was altijd groot. Sleen, Zweeloo, Dalen vallen sinds de gemeentelijk herindeling van 1998 onder de gemeente Coevorden, Schoonebeek onder de gemeente Emmen en Odoorn onder gemeente Borger-Odoorn. Het Zuidenveld wordt nog steeds gehouden in de hoofdplaatsen van bovengenoemde voormalige gemeentes. In 2010 vindt het festijn plaats in Dalen.

Sponsorbord_1

Sponsorbord_2

Er is een meerdaags programma samengesteld. Sinds de MKZ-crisis in 2001 zijn er geen melkkoeien meer op het Zuidenveld aanwezig (wxc3xa8l jongvee): paarden spelen tegenwoordig de hoofdrol. Iedereen is al druk bezig met de diverse voorbereidingen. Ook alle basisschoolleerlingen worden er actief bij betrokken, zoals te zien is op de site van de BWB-school.

Advertenties

3 thoughts on “Zuidenveld (1)

 1. En ook hier is de sponsoring al ingeburgerd zie ik. Inclusief Plopsa indoor. Je schreef ooit over de plannen voor dit park, kan ik concluderen dat het al in gebruik is?
  Hebben jullie ook nog een aandeel in de organisatie, zoals het leveren van koeien voor keuringen?

  Like

 2. @Jetske: er komen geen koeien meer op deze tentoonstelling, alleen jongvee. Plops@ gaat 30 april a.s. open voor publiek… .

  Like

 3. Ik had hierover nog niets gehoord van de familie. Wie weet komen we wel een kijkje nemen op een van de dagen. Er is keus genoeg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s