Over koetjes en kalfjes

Superovulatie

9 reacties

Portret

Onze koe is geboren in november 2001. Toen ze op precies tweejarige leeftijd kalfde, waren haar vooruitzichten veelbelovend – ze is afkomstig uit een goede koefamilie – en ook haar uiterlijke kenmerken waren goed. In 2004 is ze naar de landelijke koeienkeuring (NRM) in Utrecht geweest. Een Duitse KI-organisatie had destijds belangstelling voor een stier uit haar. Wij wilden zelf graag meer vrouwelijke nakomelingen van haar (SiryXsperma bestond toen nog niet). We besloten de natuur een handje te helpen en gingen haar ‘spoelen’. Normaal komt bij een ovulatie 1 eitje vrij. Als je een koe een hormoonbehandeling geeft, komen er meerdere eitjes vrij – superovulatie. Vervolgens insemineer je de koe en na 7 dagen worden deze bevruchte eitjes uit de baarmoeder gespoeld. Bij onze koe resulteerde het in 23 embryo’s; normaal is 5 tot 10 embryo’s. De embryo’s worden ingevroren en later in draagmoeders ingezet.

Familie

Zo kon het dus gebeuren dat pink 1 en 2 volle zusjes zijn – dezelfde vader en dezelfde moeder – bijna even oud zijn (drie dagen verschil in leeftijd), maar uit een draagmoeder geboren zijn en dus geen tweeling zijn. We hebben dertien embryo’s gehouden en tien verkocht. Uit deze verkochte embryo’s is een stierkalf naar Duitsland gegaan. Een particuliere Nederlandse KI-organisatie heeft ook een stierkalf gekocht. Deze twee stieren zitten nog in het traject om eventueel fokstier te worden. (Wordt vervolgd).

Advertenties

9 thoughts on “Superovulatie

 1. Wow, ja dat had ik niet kunnen bedenken…nou ja, had wel gekunt maar ik heb er niet aan gedacht, hormoon behandelingen ed mogen niet in de biologische landbouw..vandaar. 23 eitjes dat is wel heel veel zeg, dat is met recht een superovulatie! Laten jullie dat dan meteen ook vaker doen bij deze koe of is dat eenmalig, kan me voorstellen dat het wel wat op kan leveren?

  Like

 2. @Sandra: bij deze koe was het eenmalig (we gaan zo’n koe niet ‘uitmelken’ met bevruchte eitjes…). Wij hebben heel sporadisch een goede koe van ons laten spoelen (bovenstaande koe was de laatste keer en dat is alweer een jaar of vier/vijf geleden). Er hangt een kostenplaatje aan en je hebt ook kans op een ‘nulspoeling’: geen bevruchte embryo’s (maar wel de kosten).

  Like

 3. Tja, daar was ik dus nooit op gekomen, maar je uitleg maakt het helemaal duidelijk.

  Like

 4. Dus toch draagmoederschap in het spel.
  Een super vruchtbare koe.

  Like

 5. Duidelijke uitleg.. Nu snap ik het raadsel.

  Like

 6. Helemaal duidelijk. Ik zou zelf nooit op dat antwoord gekomen zijn.

  Like

 7. OT: Toch leuk dat Jetske jouw foto heeft gevonden en onthuld. 🙂

  Like

 8. Leuk om te lezen dat het zo gaat. weer wat wijzer

  Like

 9. Ow dat was wel een super spoeling joh. En ook mooi dat het ook allemaal mooie kalveren op heeft geleverd 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s