Over koetjes en kalfjes

Nestvlieders

9 reacties

Uit welingelichte bron had ik gehoord dat de wulp gistermiddag nog op het nest zat. Vanmiddag ben ik gaan kijken, omdat ik toch wel nieuwsgierig was hoe het met het nest is afgelopen. Ruim voordat ik het nest was genaderd, vloog een van de ouders van het nest.

Wulpennest

Heel voorzichtig benaderde ik het nest. De oudervogel hield me scherp in de gaten en liet waarschuwingsgeluiden horen. Behoedzaam keek ik in het nest: in ieder geval 1 ei lag uit elkaar.

Eirestanten

Ik hoorde zachte piepgeluidjes en al snel zag ik wulpje nr. 1.

Wulpje_1

Maar ook wulpje nr. 2 liet van zich horen.

Wulpje_2

Wulpen zijn nestvlieders: zodra ze kunnen bewegen, strompelen ze het nest uit.

Nestvlieders

Snel verliet ik het nest om niet te veel onrust te veroorzaken. Ik hoop dat deze twee jonge wulpen het redden, want de gemaaide weilanden zitten vol met liefhebbers – o.a. kraaien/roeken – van kleine kuikens.

9 thoughts on “Nestvlieders

  1. Mooi vastgelegd, deze jonge Wulpen. Ze moeten nogal wat groeien voordat ze volwassen zijn. Hopelijk zijn de ouders in staat de kuikendieven op afstand te houden.

    Like

  2. Mooi Hendrika!
    Hopelijk redden de leuke kleintjes het. Aan jullie heeft het in ieder geval niet gelegen met dit voorbeeldige stukje nazorg c.q. nestbescherming.

    Like

  3. het zou doodzonde zijn als de vogeltjes het niet zouden redden,
    ik zag pas een veld waar gxc3xa9xc3xa9n stokjes zijn gezet en de maaimachines in razende vaart overheen schoten……
    er zaten wel 4 wulpen,
    waarschijnlijk ook zo als hier…..

    die diertjes zullen wel allemaal in de vogelhemel zijn:-(

    Like

  4. @klaproos: ligt er aan hoe kort er gemaaid wordt en hoe oud de wulpjes zijn: bij kennelijk gevaar maken ze zich zo klein mogelijk en is er dus toch nog een redelijke kans dat ze er ongeschonden vanaf komen zolang ze niet onder de wilen belanden. Ze zijn echter wel gelijk een groot deel van hun beschutting kwijt wat ze extra gevaar van die kuikenrovers bezorgt, dus zo’n markering als bij Hendrika is wel zo goed voor ze: er blijft dan ook een – weliswaar klein – stukje over met voldoende dekking.

    Like

  5. Wat een schatjes!
    Ik stond vandaag toevallig ook met een boer te praten, die had zijn eenden kuikens maar opgesloten in een konijnen hok ivm de roofvogels.
    Wat een schatjes zijn dit. Ik ga met je meehopen dat ze het overleven.

    Like

  6. Prachtig om zo te zien dat stukje niet gemaaid gras.
    De wulpjes staan ook mooi op de foto.
    Dus jij houd ook je hart vast wat betreft rovers zoals kraaien, roeken en eksters…

    Like

  7. Wat zijn ze liefffff! Je zou ze bijna niet alleen willen laten maar ja … kan niet anders

    Like

  8. Ach wat mooi…..ja je houd je hart vast met al die rovers (wordt daar bij jullie nog wat aan gedaan?)

    Like

  9. @Sandra: in dit seizoen wordt er niks meer aan gedaan. Als kraaien, eksters en roeken gaan nestelen, worden ze verjaagd. We hebben dit jaar voor het eerst geen nestelende kraaien/roeken op ons erf gehad. We hebben jarenlang veel overlast van deze soorten gehad en daarom had – in mijn ogen – nestbescherming van weidevogels in onze omgeving geen enkele zin. De vogelwacht mocht daarom ook niet nesten op ons land markeren. Maar nu de overlast van kraaien, roeken, eksters, vossen(!!) iets af lijkt te nemen – ik heb het gevoel dat er meer weidevogels zijn dan ooit, als is het nattevingerwerk van mij -, heb ik dit jaar de eerste contacten met de vogelwacht weer gelegd. Waarschijnlijk worden vanaf volgend jaar de weidevogelnesten op ons land weer gemarkeerd. We zullen kijken hoe dat zal gaan; we staan er niet meer zo onwelwillend tegenover als we wel hebben gedaan.

    Like

Plaats een reactie