Over koetjes en kalfjes

Palmpasen

7 reacties

Vandaag is het Palmpasen. In alle dorpen in de omgeving worden Palmhaanoptochten georganiseerd. Bovenop de palmpasenstok/palmpaas hoort een haan van brooddeeg; verder is de palmpaas versierd met eitjes, pinda’s, vijgen, rozijnen en een sinaasappel. De stok en de zijtakken zijn versierd met palmtakjes van buxus. Onderstaande optocht werd vanmorgen muzikaal begeleid door het plaatselijke muziekkorps. Het heeft wel wat dat deze tradities in ere worden gehouden.

Palmpasen1

Palmpasen2

Palmpasen3

Palmpasen4

Haan 

Palmpasen5

Advertenties

7 thoughts on “Palmpasen

 1. Leuke traditie.
  Hier kennen we die niet.

  Like

 2. Het is een mooie traditie. Vooral met een muziekkorps lijkt mij extra mooi.
  In ons dorp organiseert de openbare school ook deze optocht onder begeleiding van een draaiorgel. Ik denk dat veel kinderen niet precies weten wat palmpasen inhoudt. Misschien gaan ze wel op internet zoeken wat palmpasen inhoudt. En misschien dat de gedachte erachter hen nieuwsgierig maakt…
  In onze kerk wordt in de lijdenstijd (gedurende 40 dagen tot aan Pasen) iedere zondag voor de kinderen een apart verhaal gehouden. Dat is het mooie van de huidige generatie, dat er veel meer dan vroeger toepassingen zijn voor de kinderen.

  Like

 3. Bij ons ging de fanfare inderdaad ook voorop (dat ben ik nog vergeten te melden). De optocht bij jullie is wel wat ‘dun’ vind ik, en dat komt vooral doordat er veel te veel ouderen tussendoor lopen. Als al die haantjes op stokjes vlak bij elkaar lopen krijg je dus een erg mooi visueel effect:
  palmpasen 011
  Palmpasen

  Like

 4. Ik vind het hartstikke goed dat oude tradities in ere worden gehouden. Oude gewoonten moet je niet zomaar weggooien. En dat de kinderen begeleid worden door het muziekkorps, maakt het nog feestelijker.

  Like

 5. Ja zeker dit moet in ere worden gehouden . Hier wordt het niet meer gedaan

  Like

 6. Wij deden het vroeger op school ook, maar hier zie je het niet meer. Het is mooi als oude tradities in ere worden gehouden maar ik vind het vreemd om als niet-gelovige wel zulke dingen te gaan vieren…

  Like

 7. @Sandra: ik veronderstel dat deze traditie – hier in ieder geval – helemaal losgekoppeld is van welk geloof dan ook, of het moet het geloof in de paashaas zijn. Het is meer de traditie van het houden van een palmpasenoptocht dan de oorspronkelijke betekenis die het ooit had.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s