Over koetjes en kalfjes

Nationale Boerderij Champions League Veebeoordelen 2009 (slot)

2 reacties

Waar ook veel publiek op afkwam, was de veiling van de wedstrijdkoeien aan het eind van de dag.

Koeienveiling

Sinds de MKZ-crisis in 2001 zijn de regels zo aangescherpt, dat er geen koeienveilingen meer worden gehouden in Nederland – van koeien die afkomstig zijn van verschillende bedrijven. Ik mopper hier wel vaker over ‘Nederland regeltjesland’. Wat is namelijk het geval. De wedstrijdkoeien die geveild werden, mogen niet naar de nieuwe eigenaar: ze moeten eerst drie weken terug naar de verkoper. De koeien mogen wel naar het wedstrijdterrein vervoerd worden, maar vervolgens niet naar de nieuwe eigenaar. Hier moet drie weken tussen zitten i.v.m. mogelijke uitbraak van een besmettelijke ziekte. De wedstrijdkoeien zijn van te voren – d.m.v. bloedonderzoek – onderzocht op verschillende ziektes. De organisatie heeft wel geprobeerd bij het Ministerie van LNV ontheffing voor deze regel te krijgen, maar het is niet gelukt. Na 21 dagen mogen de verkochte dieren pas naar de nieuwe eigenaar. Snapt iemand dit? Ik niet!! De koeienveiling werd gehouden onder toezicht van een notaris. Hoe dat in z’n werk gaat, is te zien op YouTube. (Als het niet druk is op internet ‘HD’ rechtsonder op de balk onder film aanklikken voor een beter beeld).

Wat maakte deze dag nu zo leuk? Allereerst de perfecte organisatie! Daarnaast de enthousiaste inzet van leden van de fokstudieclub Dalen e.o.: iedereen deed wat om deze dag tot een succes te maken. De Young Breeders die geweldig hun best hadden gedaan om de wedstrijdkoeien er tiptop uit te laten zien en de koeien te showen in de (wedstrijd)ring.

Young_breeders

Young_breeders2

Young_breeders3

De combinatie van veebeoordelingswedstrijd, koeienveiling en open dagen zorgde voor veel publiek. Fokstudieclub Dalen e.o. heeft de melkveehouderij in zuidoost Drenthe goed op de kaart gezet!

Advertenties

2 thoughts on “Nationale Boerderij Champions League Veebeoordelen 2009 (slot)

  1. Dacht ik door de video’s heen was, moest de mooiste nog komen. Deze prachtige roodbonte koe moet wel xc3xa9xc3xa9n van de ‘topstukken’ van de veiling zijn geweest.

    Die ‘Young Breeders’ is een prima initiatief, lijkt me.

    Like

  2. Heel wat geleerd deze log. Wat een prachtige koe de roodbonte in het filmpje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s